Liderul ALDE,Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, vineri, că, dacă premierul Ludovic Orban va refuza să se prezinte în faţa Parlamentului pentru a prezenta măsurile adoptate pe durata stării de urgenţă, este un conflict interinstituţional, un conflict constituţional, şi va sesiza Curtea Constituţională.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Premierul, conform Constituţiei, este obligat, ori de câte ori este invitat la Parlament, să vină şi să îşi prezinte punctul de vedere pe care Parlamentul i-l solicită. (...) Premierul are o singură obligaţie: să vină în faţă Parlamentului şi să prezinte raportul care i-a fost solicitat. Bineînţeles, în lumina obligaţiilor constituţionale extrem de clare, Executivul trebuie să vină să se prezinte în faţă Parlamentului pentru că Parlamentul i-a acordat votul de încredere, atât premierului, cât şi Cabinetului pe care l-a condus. Deci, această obligaţie nu se discuta. Dacă premierul va refuză pentru diferite motive să se prezinte în faţă Parlamentului, atunci suntem în situaţia unui conflict interinstituţional, un conflict constituţional, şi noi vom sesiza Curtea Constituţională”, a declarat, vineri, într-o intervenţie la Antena 3, Căşin Popescu Tăriceanu.

Premierul Ludovic Orban a spus, vineri, că, dacă va fi invitat la Parlament printr-o procedură parlamentară sau constituţională, cu siguranţă va merge pentru a prezenta măsurile luate de Guvern în această perioadă, el precizând că, deocamdată, parlamentarii stau acasă şi “nasc tot felul de iniţiative legislative în izolare fără un context foarte serios”.

Preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a solicitat prezenţa premierului Ludovic Orban în Parlament în 28 aprilie pentru a prezenta un raport referitor la măsurile pentru combaterea epidemiei de coronavirus şi motivele care stau la baza lor.

”În baza hotărârii Parlamentului din data de 16.04.2020 privind încuviinţarea prelungirii stării de urgenţă am adresat astăzi o solicitare Biroului Permanent al Senatului de a-l invita pe premierul Ludovic Orban în Parlament pentru a prezenta un raport cuprinzând măsurile adoptate sau preconizate pentru prevenirea şi combaterea epidemiei de COVID-19 şi motivele care le-au determinat”, a anunţat pe Facebook liderul ALDE.

Conform hotărârii prin care Parlamentul a încuviinţat decretul preşedintelui Klaus Iohannis de prelungire a stării de urgenţă, pe perioada stării de urgenţă, periodic, la fiecare 7 zile, sau ori de câte ori este necesar, Guvernul prezintă Parlamentului un raport cuprinzând măsurile adoptate sau preconizate pentru prevenirea şi combaterea epidemiei COVID-19 şi motivele care le-au determinat.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.