Comandantul Gardienilor Revoluţiei - armata ideologică a Republicii islamice Iran - Hossein Salami a ameninţat joi Statele Unite cu un ”răspuns decisiv”, în cazul în care ameninţările preşedintelui Donald Trump de a ”distruge” ambarcaţiuni iraniene la Golful Persic sunt puse în aplicare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Le spunem americanilor că suntem absolut hotărţi şi serioşi şi că orice acţiune va fi primită cu un răspuns decisiv, care va fi eficient şi rapid”, a avertizat la televiziunea de stat generalul de dizivie Hossein Salami.

Pe de altă parte, Teheranul l-a convocat pe ambasadorul Elveţiei, care reprezintă interesele americane în Iran cu privire la aceste tensiuni, scrie agenţia iraniană de presă Irib, relatează Reuters.

Ambasadorului i s-a transmis un mesaj prin care Teheranul avertizează că-şi va apăra cu fermitate drepturile maritime la Golful Persic.

”Am dat forţelor noastre navale ordinul de a distruge orice forţă teroristă americană, la Golful Persic, care ameninţă securitatea navelor militare sau nemilitare ale Iranului”, a anunţat Hossein Salami.

”Securitatea la Golful Persic face parte dintre priorităţile strategioce ale Iranului”, a subliniat generalul.

Donald Trump a anunţat miercuri că a ordonat Marinei americane (US Navy) să deschidă focul asupra oricărei nave iraniene o hărţuieşte pe mare.

Pentagonul denunţa săptămâna trecută o manevră ”periculoasă şi provocatoare” şi anunţa că 12 bastimente aparţinând Corpului Gardienilor Revoluţieii s-au apropiat foarte mult de bastimente aparţinând US Navy şi Pazei de Coastă americane în apele Golfului Persic, unele la doar câteva zeci de metri.

Hossein Salam a dat joi vina acestu incident pe Statele Unite.

”Eu le spun americanilor că noi suntem absolut hotărâţi să ne apărăm securitatea naţională, frontierele maritime, securitatea transportului maritim şi forţele de securitate şi că vom răspunde cu fermitatea oricărui sabotaj”, a avertizat comandantul Gardienilor Revoluţiei.

Criza care durează de ani de zile între Washington şi Teheran s-a agravat după asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani, comandantul Forţei Al-Qods, însărcinată cu operaţiunile externe, la 3 ianuarie într-un atac cu un avion american fără pilot (dronă) în apripiere de Bagdad.

Armata iraniană a ripostat la 8 ianuarie şi a tras o salvă de rachete asupra unor poziţii americane în Irak.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.