Epidemia noului coronavirus s-a soldat cu 57 de morţi în peste 24 de ore şi 5.236 de contaminări în Rusia, unde bilanţul a crescut la 513 decese şi 57.999 de cazuri, a anunţat miercuri celula de criză însărcinată cu lupta împotriva covid-19, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pe de altă parte, din cauza unor penurii de mijloace de protecţie şi unei depistări la întâmplare, numeroşi medici din Rusia au devenit  victime - iar uneori vectori ai covid-19, au declarat sindicate pentru AFP.

La Mîtişci, la periferia Moscovei, un oraş cu 250.000 de locuitori, incidenţa maladiei este mai mare de trei ori decât media naţională - 32,1 la 100.000 de locuitori -, iar 259 de cazuri au fost înregistrate luni - adică 103,6 la 100.000 de locuitori.

Echipamentele de protecţie sunt rare la Mîtişci, declară sub protecţia anonimatului Olga, un medic de la Policlinica din oarş.

”Ni se dă o singură mască de unică folosinţă pe zi, în timp ce ar trebui să fie schimbată la două ore. Suntem obligaţi să ne cumpărărm noi înşine, la fel ca mănuşi. Iar costumele de protecţie - n-am văzut niciodată aşa ceva”, declară ea.

În speranţa de a-şi întări imunitatea, ea cea ceai de ghimbir cu lămâie. ”Este tot ceea ce pot să fac”.

În aceste condiţii, personalul medical surmenat a devenit un vector al noului coronavirus, spune ea şi dă asigurări că conducerea este conştientă de acest lucru, dar nu acţionează.

”Una dintre medicii noştrii a fost testată pozitiv. Noi ne-am aflat toţi în contact cu ea. Însă conducerea (...) nu a plasat pe nimeni în carantină. Dacă ne-ar fi pus în carantină, nu ar mai munci nimeni”, declară Olga.

LIPSĂ DE CADRE

Copreşedintele Sindicatului ”Acţiunea” Andreï Konoval consideră că această situaţie este generală. Există ”o penurie de mijloace de protecţie în spitalele din practic toate regiunile Rusiei”, declară el, iar adesea se evită depistarea personalului medical ”de frică de lipsă de cadre”.

Un reprezentant al Alianţei Medicilor - un sindicat apropiat opozantului Aleksei Navalnîi - Ivan Konovalov a declarat pentru AFP că a primit ”zeci de plângeri de la medici care denunţă refuzul conducerii lor de a testa personalul instituţiilor medicale”.

La Sankt Petersburg, a doua cea mai mare aglomeraţie urbană din Rusia, cu cinci milioane de locuitori, situaţia nu este mai de invidiat.

Un medic de la reanimare, Piotr, declară pentru AFP că penuria este atât de gravă, încât ”administraţia spitalului a spus că nu vor exista” livrări de echipamente de protecţie.

”Riscăm scenriul italian. Comunitatea medicală rusă se aşteaptă la ceea ce este mai rău”, declară doctorul, care preferă să nu-şi dezvăluie numele de familie.

Medicii de la Spitalul Pokrovskaia din Sankt Petersburg le-au timis trimis o scrisoare guvernatoului şi procurorului, dupăcare AFP a obţinut o copie.

Ei denunţă în scrisoare faptul că zonele potenţial infectate - numite ”roşii” - şi cele numite ”verzi” nu sunt nici identificate şi nici stabilite.

Potrivit acestor medici, 27 de pacienţi şi cinci membri ai personalului medical au fost infectaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.