Contractele futures pentru petrolul Brent cu livrare în iunie au încheiat tranzacţiile de marţi în scădere cu 24%, la 19,33 dolari pe baril, cel mai redus nivel atins din februarie 2002, în timp ce petrolul american West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în iunie a fost cotat în declin cu 43%, la 11,57 dolari pe baril, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Contractele petrolului WTI aferente lunii mai, care au expirat marţi, şi-au revenit, urcând la 10,01 dolari pe baril, după ce luni au închis la -37,63 dolari pe baril.

Stocurile de petrol au crescut săptămâni de-a rândul, după eşecul Arabiei Saudite şi al Rusiei, de la începutul lunii martie, de a încheia un acord de extindere a reducerilor livrărilor de petrol, pe fondul agravării pandemiei de coronavirus. Ulterior, pandemia a dus la scăderea cererii de petrol cu circa 30% la nivel mondial.

La începutul lunii aprilie, OPEC şi aliaţii săi, inclusiv Rusia, au anunţat un nou acord de reducere a producţiei de petrol cu aproape 10% din oferta globală. Dar în contextul blocajului economic major provocat de pandemie, măsura este insuficientă.

În Statele Unite, centrul de stocare a petrolului din Cushing, Oklahoma, care este terminalul de livrare a petrolului WTI, va fi plin în câteva săptămâni. Potrivit datelor guvernamentale oficiale, acest centru este plin în proporţie de 70%.

Preşedintele american Donald Trump a cerut marţi guvernului să pună fonduri la dispoziţia industriei de petrol şi gaze, pentru a face faţă crizei.

Potrivit analiştilor, stocurile de ţiţei ale SUA au crescut săptămâna trecută cu circa 15,2 milioane de barili, după ce în săptămâna anterioară au înregistrat cea mai mare creştere săptămânală din istorie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.