Preşedintele Statelor Unite Donald Trump a declarat marţi că a solicitat cabinetului său să elaboreze un plan pentru a injecta numerar în industria americană a petrolului, grav afectată de prăbuşirea preţurilor petrolului, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu vom lăsa niciodată extraordinara industrie a petrolului şi a gazelor din SUA să să prăbuşească. I-am recomandat secretarului Energiei şi secretarului Trezoreriei să elaboreze un plan care să pună la dispoziţie fondurile necesare, astfel încât aceste companii şi locurile de muncă, foarte importante, să fie asigurate mult timp în viitor!", a scris Trump pe Twitter.

Companiile americane de petrol şi gaze din Texas şi până la Wyoming încearcă să evite falimentul, pe fondul măsurilor de şedere la domiciliu şi a opririi activităţilor unor afaceri din cauza pandemiei de coronavirus care a redus drastic cererea globală de combustibil.

Contractele futures pentru petrolul american s-au prăbuşit luni şi au intrat în teritoriu negativ pentru prima oară în istorie, traderii disperaţi preferând să plătească pentru a scăpa de petrolul pe care nu mai au unde să îl depoziteze.

Săptămâna trecută, secretarul pentru Energie al SUA, Dan Brouillette, a declarat pentru Reuters că lucrează cu secretarul Trezoreriei Steve Mnuchin pentru a dubla limita împrumuturilor disponibile pentru companiile energetice americane de nivel mediu, în cadrul pachetului de stimulare CARES Act aprobat recent, la 200 - 250 milioane de dolari.

El a adăugat că el şi Mnuchin au planificat, de asemenea, să colaboreze cu băncile şi autorităţile de reglementare, în speranţa de a asigura accesul continuu la creditare pentru industria petrolului şi gazelor, care potrivit estimărilor datorează creditorilor peste 200 de miliarde de dolari sub formă de împrumuturi garantate prin rezervele de petrol şi gaze.

Deoarece veniturile şi valoarea activelor au scăzut, unele companii spun că este posibil să nu îşi poată rambursa datoriile.

Pe 1 aprilie, compania Whiting Petroleum a devenit primul producător major care a depus cerere pentru intrarea sub protecţia legii falimentului.

Alţi producători, între care Chesapeake Energy, Denbury Resources şi Callon Petroleum, au angajat consultanţi în domeniul datoriilor.

Trump a anunţat separat planul de a completa rezerva strategică de petrol a Statelor Unite, ceea ce ar extrage din piaţă aproximativ 77 de milioane de barili, respectiv mai puţin de o zi din cerea globală obişnuită.

Până în prezent Congresul a refuzat să ofere finanţare, din cauza opoziţiei democraţilor care nu doresc să susţină industria petrolului în timp ce lucrători disponibilizaţi şi alte sectoare au nevoie de ajutor.

Brouillette a declarat marţi că se va întâlni cu parlamentarii din Camera Reprezentanţilor pentru a reînnoi apelul administraţiei pentru fonduri în vederea achiziţiei de petrol.

Între timp, Departamentul Energiei discută cu companiile petroliere pentru a închiria o parte din spaţiul disponibil.

De asemenea, Trump a ameninţat în mod repetat că se va folosi de tarife pentru a bloca importurile de ţiţei, pentru a ajuta producţia internă, - dar principalele asociaţii comerciale ale industriei energetice din SUA s-au opus unei astfel de măsuri, considerând că doar va creşte costurile pentru sectorul de rafinare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.