Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că autorităţile se gândesc la măsurile de relaxare după încheierea stării de urgenţă, în funcţie de evoluţia situaţiei, precizând că aceasta se va întâmpla treptat şi că va trebui să continuăm să trăim cu anumite restricţii. Preşedintele a criticat un plaqn atribuit Institutului Matei Balş care includea izolarea persoanelor de peste 65 de ani, transmiţându-le acestora să stea liniştiţi, pentru că nimeni nu le va impune lucruri inumane. El a mulţumit marţi românilor, autorităţilor, preoţilor pentru modul în care au respectat recomandările refritoare la distanţarea socială cu ocazia Sărbătorilor de Paşte, a mulţumit medicilor pentru eforturi şi a condamnat cu fermitate manifestările violente, puţine, dar foarte vizibile din aceste zile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iohannis le-a mulţumit românilor pentru că au respectat măsurile impuse de autorităţi în aceste zile de sărbătoare. 
 
”Sunt foarte bucuros să constat că am reuşit cu toţii, împreună, să facem ce ne-am propus, în speţă fiecare să stea acasă şi să sărbătorim Învierea Domnului aşa cum am putut mai bine în această perioadă de pandemie.
Vreau să mulţumesc şi bisericilor, preoţilor, care au avut o contribuţie semniificativă în a organiza ceremoniile religioase religioase în aşa fel încât românii să nu se expună pericolului de contaminare. Mulţumiri se cuvin şi autorităţilor care au fost prezente, care au ştiut să intervină când a fost cazul şi să vină în ajutorul oamenilor. Mulţumiri speciale medicilor şi personalului medical care, în timp ce majoritatea a stat acasă şi a sărbătorit în linişte Paştele, au fost la serviciu, au avut grijă de cei bolnavi şi s-au implicat foarte, foarte bine. În acest context general foarte bun au fost chestiuni cu iz clar negativ. Vreau să condamn cu fermitate acele manifestări violente, puţine, dar vizibile", a spus Iohannis.
 
El a menţionat că au fost, din păcate, oameni care nu au înţeles despre ce este vorba, nu au înţeles de ce trebuie să respecte normele şi a lăudat autorităţile.
 
"Poliţia şi Jandarmeria au intervenit la timp şi ferm. Şi aşa trebuie să rămână în continuare. Nu putem să tolerăm astfel de manifestări violente, de încălcări ale normelor în condiţiile în care această pandemie creează probleme pentru noi toţi, nu numai pentru unii. Este foarte clar, în condiţiile în care marea majoritate a românilor a respectat toate normele, acolo unde nu se respectă trebuie intervenit prompt şi ferm”, a declarat preşedintele.
 
El a anunţat că, dacă numărul de persoane infectate scade, numărul de decese scade, dacă respectăm măsurile autorităţilor, putem intra atunci într-o fază de relaxare.
 
”Acum este timpul să ne gândim la ceea ce se numeşte un plan de relaxare atunci când condiţiile vor fi îndeplinite. Este acum în vigoare un decret pentru starea de urgenţă care se termină pe data de 15 mai. Deci, după data de 15 mai, dacă numărul de persoane infectate scade, dacă numărul de decese în urma bolii scade, dacă noi respectăm cu toţii măsurile impuse de autorităţi şi lucrurile merg înspre bine, este clar că putem să intrăm atunci într-o fază de relaxare. Vreau să spun că această relaxare va fi făcută în paşi, nu va exista o relaxare dintr-o dată, fiindcă specialiştii ne spun că virusul nu va dispărea, deci va trebui să continuăm să trăim cu anumite restricţii. Aceste chestiuni însă se hotărăsc în baza dovezilor ştiinţifice şi medicale de către politicieni, de către Guvern. Aceste chestiuni vor fi discutate în detaliu cu specialiştii, cu Comitetul Ştiinţific care funcţionează pe lângă Ministerul Sănătăţii, cu cei care sunt efectiv implicaţi în gestionarea epidemiei. . Aceste lucruri vor fi aduse la cunoştinţa publicului de către autorităţile care se ocupă concret de aceste chestiuni. Voi face eu declaraţii, va face premierul declaraţii, va face ministrul Sănătăţii declaraţii, va face ministrul de Interne, iar pe partea economică, unde iarăşi se lucrează pe un pachet de repornire a economiei, sigur, ministrul Economiei va face aceste declaraţii. Repet, toate deciziile se vor lua în baza unor dovezi ştiinţifice, medicale şi rezultatele din teritoriu”, a precizat Iohannis.
 
El a ţinut să sublinieze că ”în niciun caz aceste măsuri nu vor fi anunţate de cineva care vrea să se profileze poate politic, poate în alt fel”.
 
"Şi am avut chiar în aceste zile un contraexemplu de «cum nu» de la un institut, de altfel bine cotat. A apărut o documentaţie care venea să explice ce trebuia făcut. Aşa nu se poate. Nu poate fiecare institut, oricât de bine ar fi cotat, să vină cu un plan propriu, să-l pună pe masă şi să spună «aşa se va întâmpla»", a spus Iohannis.
 
El a reiterat că "lucrurile se vor întâmpla aşa cum vor fi decise de autorităţi, în baza dovezilor clare, practice, ştiinţifice".

"A apărut o idee care a dus la foarte multă nelinişte şi vreau să vă spun clar cum stăm aici. Într-un astfel de plan, cineva propunea, de exemplu, o măsură aberantă - aberantă, altfel nu pot să-i spun - cum că persoanele peste 65 de ani să fie carantinate, ba chiar să fie luate de acasă şi duse în anumite zone de carantină. Dragii mei, aşa ceva nu se întâmpla, este inacceptabil! Noi trăim într-o societate liberă, o societate care se protejează în cazul epidemiei, dar în niciun caz nu venim cu astfel de măsuri totalitare, altfel n-aş putea să le spun! Deci, persoanelor în vârstă le spun clar: staţi liniştiţi! Nu vine nimeni să vă ia de acasă, să vă ducă în carantină! Nu vine nimeni să vă impună lucruri inumane! Atunci când va fi nevoie vom veni şi vă vom explica ce măsuri trebuie luate ca să vă protejaţi voi faţă de această boală. În niciun caz - repet, în niciun caz - statul nu va veni să impună astfel de măsuri inumane, care nici nu trebuie discutate într-o societate din secolul XXI. Astfel de planuri, prost gândite şi prost prezentate, nu fac decât să inducă panică în populaţie, or panica este ultimul lucru de care avem nevoie", a declarat preşedintele, referindu-se la un plan în acest sens, provenit de la Institutul ”Matei Balş”, plan care a circulat luni.
 
Iohannis a anunţat că a fost evaluat impactul măsurilor din aceste zile de sărbătoare.
 
”Este important să ştim că după 15 mai vom începe să implementăm măsuri de relaxare. Este la fel de important de ştiut că aceste măsuri vor fi graduale. La început vor fi posibile iarăşi activităţi care prezintă un risc mic de contaminare cu acest virus. Este evidentă nevoie de o evaluare a medicilor, a specialiştilor, dar şi o evaluare economică, fiindcă noi dorim să repornim economia României. Este la fel de important să înţelegem acum - după ce cât de cât am parcurs o etapă importantă din această epidemie - să înţelegem că relaxare înseamnă că autorităţile se vor implica mai puţin în viaţa fiecăruia şi atunci responsabilitatea revine mai mult decât până acum fiecăruia dintre dumneavoastră, dragi români. Fiecare dintre noi va fi mai responsabil în privinţa chestiunilor care îl privesc direct. Fiecare dintre noi va trebui să aibă mai multă grijă de el, de familia lui şi de ce cei apropiaţi”, a explicat preşedintele.
 
În opinia sa, este încă prea devreme să relaxăm acum aceste măsuri, ele se referă la perioada de după 15 mai, când intrăm într-o nouă perioadă în care, dacă respectăm foarte bine, ca şi până acum, măsuri, sigur va duce la o îmbunătăţire a traiului nostru.

"Aceste măsuri vor fi luate de guvernanţi împreună cu mine, vi le vom comunica şi împreună, dragi români, vom trece cu bine de această epidemie", a încheiat Iohannis.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.