Premierul kosovar Albin Kurti acuză un diplomat american de orchestararea doborârii de la putere, în martie, a Guvernului de coaliţie format cu două luni mai înainte în această ţară din Balcani, cu scopul de a deschide calea semnării unui acord controversat cu Serbia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Albin Kurti, un reformator de stânga care conduce interimar Guvernul, până la constituirea altui Executiv, l-a acuzat pe Richard Grenell de faptul că a exercitat o puternică ”presiune” asupra partenerului său din cadrul coaliţiei cu scopul de a-l face să iasă din aceasta şi a aruncat Kosovo într-o criză politică.

El a lansat aceste acuzaţii luni, într-o videoconferinţă cu presa străină la Priştina.

Emisarul american, însărcinat anul trecut de către Donald Trump cu delicatul dosar al relaţiilor între Serbia şi fosta provincie de sud - care şi-a proclamat în 2008 independenţa, pe care Belgradul nu o recunoaşte - a fost ”în mod direct implicat” în răsturnarea de la putere a Guvernului, pentru că voia să ajungă la un acord între cele două ţări care ar fi condus la modificarea frontierei, acuză Albin Kurti.

”Guvernul meu a fost răsturnat (de la putere) doar pentru că ambasadorul Grenell se grăbeşte să semneze un acord cu Serbia pe care eu îl consider puternic dăunător, pentru că prevede un schimb de teritorii”, a declarat premierul kosovar.

Richard Grenell a dezminţti rapid existenţa unui asemenea plan.

Diplomatul i-a răspuns pe Twitter că ”nu a existat absolut nicio discuţie cu privire la schimburi de teritorii din partea sa şi că acest lucru nu a fost evocat vreodată de cineva în prezenţa” sa.

Preşedintele american l-a numit la sfârşitul lui februarie pe acest diplomat - la acea vreme ambasador în Germania - în postul sensibil de director interimar al serviciilor naţionale americane de informaţii (ODNI), agenţia care coordonează toate serviciile americane de informaţii.

Premierul kosovar şi susţinătorii săi se declară victime ale unor manevre ale preşedintelui kosovar Hashim Thaci, un fost lider al gherilei şi o personalitate centrală a vieţii politice din Kosovo în urma Războiului de independenţă din 1998-1999.

În alegerile legislative din octombrie, foştii combatanţi separatişti din PDK au fost înfrânţi, însă mandatul preşedintelui Thaci, liderul lor, se încheie în 2021.

Albin Kurti l-a acuzat pe şeful statului kosovar de faptul că a urzit o criză politică cu scopul de a păstra controlul asupra ţării şi a finaliza un plan susţinut de către Statele Unite de efectuare a a unui schimb de teritoriu cu Serbia.

Serbia nu a recunoscut niciodată independenţa declarată de Kosovo în 2008 şi a făcut campanie în vederea ţinerii Kosovo în afara organizaţiilor internaţionale, inclusiv în afara ONU.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.