Cancelarul german Angela Merkel a semnalat luni disponibilitatea de a finanţa redresarea economică a Europei după pandemia de coronavirus prin intermediul unui buget mai mare al Uniunii Europene şi prin emiterea de obligaţiuni comune prin intermediul Comisiei Europene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebată dacă susţine propunerile de a ajuta alte state UE grav afectate de pandemie, precum Italia şi Spania prin intermediul bugetului UE şi emiterea de obligaţiuni UE, Merkel a spus că un articol al tratatului UE a permis deja astfel de acţiuni şi că a fost folosit în trecut pentru a finanţa un program european pentru munca part-time.

”Îmi pot imagina utilizarea pe parcurs a unor astfel de instrumente. Mai general vorbind, mi-ar plăcea să afirm că Germania nu doar că doreşte să fie solidară, dar şi că va acţiona în spirit de solidaritate”, a spus cancelarul german.

Merkle a insistat că un astfel de act de solidaritate ar trebui să aibă loc în conformitate cu tratatele existente, dar a reiterat că bunăstarea germană depinde de bunăstarea partenerilor europeni.

”Desigur că trebuie să ţinem cont că toate ţările, toate ţările membre ale Uniunii Europene au ajuns în această situaţie nu din vina lor. Este o pandemie”, a spus Merkel.

Cancelarul a afirmat că viitorul buget al UE va arăta foarte diferit şi mai mare decât s-a discutat înainte de pandemia de coronavirus.

Merkel a sugerat chiar că Germania este deschisă la modificarea tratatului UE dacă astfel vor fi accelerate măsurile de redresare economică, dar a avertizat că un astfel de proces ar dura prea mult.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.