Ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif, aflat într-o vizită la Damasc, s-a întâlnit cu preşedintele sirian Bashar al-Assad şi alţi oficiali de rang înalt, cu care a discutat despre evoluţiile din regiune în perspectiva noului coronavirus, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este vorba despre prima întâlnire oficială - din aprilie 2019 - între cei doi, care au apărut purtând mască, iar Zarif purtând mănuşi, în fotografii publicate de preşedinţia siriană.

Iranul este - împreună cu Rusia - unul dintre principalii aliaţi ai Damascului în războiul care sfâşie ţara din 2011, soldat cu peste 380.000 de morţi.

Al-Assad a transmis ”condoleanţe Iranului şi poporului iranian”, pentru miile de morţi din cauza covid-19.

Republica islamică afirmă că a înregistrat 83.505 de contaminări şi 5.209 decese, iar Siria a înregistrat în mod oficial 39 de cazuri şi trei decese.

Şeful statului sirian a denunţat menţinerea sancţiunilor economice impuse de către Statele Unite atât Sirie şi cât şi Iranului, ”în pofida condiţiilor umanitare excepţionale”, anunţă preşedinţia siriană într-un comunicat postat pe reţele de seocializare.

Zarif a denunţat, la rândul său, ”sancţiunile crude” ale Washingtonului, care afectează ţările ”care luptă împotriva acestei maladii”, citat într-un comunicat emis de Teheran.

Al-Assad a denunţat de asemenea ”călcările în picioare ale Turciei a suveranităţii şi teritoriului” siriene în nordul ţării, unde Ankara este angajată militar de ani de zile alături de trupe auxiliare siriene.

Şeful diplomaţiei iraniene s-a întâlnit anterior, luni, cu omologul său sirian Walid Muallem, a anunţat într-un comunicat Ministerul sirian de Externe.

Cei doi miniştri au subliniat ”importanţa unei coordonări continue” în vederea unei ”consolidări a capacităţii celor două ţări de a înfrunta epidemia”, dar şi unei ”garantări a nevoilor necesare în deomeniul prevenţiei, diagnosticului şi tratamentului”, se arată în comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.