Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat vineri cu privire la testarea coronavirusului, afirmând că nu există dovezi că testele serologice pot arăta dacă o persoană are imunitate sau că nu mai riscă să se reinfecteze, relatează CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 „Aceste teste pentru anticorpi vor putea măsura acel nivel de prezenţă serologică, acel nivel de anticorpi, dar asta nu înseamnă că cineva cu anticorpi este imun”, a declarat dr. Maria Van Kerkhove, director la OMS pentru boli emergente şi zoonoză, în timpul unei conferinţe de presă susţinută la sediul agenţiei de la Geneva.

Aşa-numitele teste serologice sau pentru anticorpi pot indica dacă o persoană a avut Covid-19 în trecut şi a fost fie asimptomatică, fie recuperată.

Peste 560.000 din cele 2,1 milioane de cazuri de coronavirus din întreaga lume s-au recuperat, conform datelor Johns Hopkins University. Cu toate acestea, specialiştii în boli infecţioase spun că numărul total al cazurilor este probabil mult mai mare, deoarece nu toţi oamenii infectaţi sunt detectaţi.

În SUA, abia au început să fie efectuate teste pentru anticorpi.

Preşedintele Donald Trump a recomandat statelor federale să utilizeze testele, deoarece autorităţile încep să relaxeze unele dintre măsurile stricte de distanţare socială impuse pentru a combate răspândirea pandemiei coronavirusului, care a infectat peste 671.000 de persoane în Statele Unite.

Kerkhove a mai spus că: ”Aceste teste vor măsura nivelul de anticorpi. Este un răspuns pe care corpul îl are o săptămână sau două mai târziu după ce a fost infectat cu acest virus. În acest moment, nu avem dovezi că utilizarea unui test serologic poate arăta că un individ este imun sau protejat de reinfectare.”

Dr. Mike Ryan, directorul executiv al programului de urgenţă al OMS, a spus că oamenii de ştiinţă încă mai determină durata de protecţie oferită de anticorpi unei persoane care a fost infectată cu coronavirus.

”Nimeni nu este sigur dacă cineva cu anticorpi este complet protejat împotriva bolii sau a fi expus din nou”, a spus el.

”În plus, unele dintre teste au probleme cu sensibilitatea. Pot da un rezultat fals”, a adăugat el.

La începutul acestei săptămâni, oficialii OMS au spus că nu toate persoanele care se recuperează după Covid-19 au anticorpi pentru a lupta împotriva unei a doua infecţii, ridicând îngrijorarea că pacienţii ar putea să nu dezvolte imunitate după ce au supravieţuit Covid-19.

”În ceea ce priveşte recuperarea şi apoi reinfectarea, cred că nu avem răspunsuri la asta. Aceasta este o necunoscută ", a declarat Ryan luni, la o conferinţă de presă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.