Un total de 1.081 de marinari au fost testaţi pozitiv cu covid-19 pe portavionul nuclear francez Charles de Gaulle şi în grupul aeronaval care-l însoţeşte - dintr-un total de 2.300 persoane - a anunţat vineri, în audieri în Senat, ministrul Armatelor Florence Parly, relatează BFMTV.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dintre militarii testaţi pozitiv, 545 prezentau simptome, 24 au fost spitalizaţi, iar unul se afla la reanimare, a precizat ea.

În total au fost efectuate 2010 teste, a precizat Parly.

Ministrul francez al Apărării a mai precizat că, de la începutul săptămânii, toate echipajele au fost preluate în grijă la bazele de la Toulon şi Hyères.

Marinarii au fost plasaţi în carantină pe o perioadă de 14 zile, a anunţat ea.

Directoarea centrală a Serviciului de Sănătate al Armatelor (SSA), dr. Marilyne Gygax Généro, audiată în comisiile de Afaceri Externe, Apărare şi Forţe Armate din Senat, a anunţat anterior că toţi membrii echipajelor au fost testaţi şi că 940 de marinari au fost testaţi pozitiv cu covid-19, 645 au fost testaţi negativ - iar celelalte rezultate ale testelor erau necunoscute.

Un bilanţ precedent anunţa 668 de contaminări cu noul coronavirus.

”Suntem şi vom fi transparenţi”, a subliniat directoarea SSA, citată într-un comunicat al Senatului.

”Contaminarea portavionului este un eveniment absolut major (...). Vor fi fără îndoială concluzii de tras la finalul acestei crize, indiferent că este vorba despre specialişti medicali din cadrul SSA sau despre material”, a apreciat ea.

Preşedintele Comisiei Afacerilor externe din Senat Christian Cambon (Les Republicains, opoziţie) a anunţat că cere ministrului Apărării Florence Parly o depistare sistematică în rândul militarilor, înainte să fie trimişi în operaţiuni.

”Este de neconceput faptul că militarii au plecat în misiune fără să fi fost testaţi, pentru securitatea lor, dar şi pentru eficienţa operaţională”, a denunţat el.

Directoarea SSA Marilyne Gygax Généro a recunoscut faptul că, în prezent, sunt imposibile atât o testare a tuturor unităţilor militare, cât şi purtarea generalizată a măştii.

”SSA răspunde prezent la înălţimea mijloacelor sale, care nu sunt concepute să răspundă unei mize a sănătăţii publice la scara naţiunii”, a subliniat ea.

Portavionul nuclear s-a întors la Toulon duminică, cu două săptămâni mai devreme decât prevede aprogramul misiunii din care s-a retras mai devreme

Originea contaminării rămâne o enigmă.

Echipajul se afla în misiune de trei luni şi nu s-a aflat în contact cu vreun element exterior după o escală la Brest, în perioada 13-16 martie.

Două anchete - una a Comandamentului, cealaltă epidemiologică - sunt în desfăşurare.

Un purtător de cuvânt al Marinei franceze a dezminţit joi declaraţii ale unui marinar, potrivit căruia comandantul portavionului a propus întreruperea misiunii încă din timpul escalei la Brest şi că această propunere i-ar fi fost refuzată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.