Premierul Ludovic Orban a declarat, joi seară, că nu există niciunde prevăzut că Parlamentul poate, printr-o hotărâre, să stabilească reguli contrare decretului prezidenţial. ”O să încercăm să nu intrăm în conflict cu articole din această hotărâre”, a spus Orban.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu există niciunde prevăzut că Parlamentul poate, printr-o hotărâre, să stabilească reguli contrare decretului prezidenţial. Decretul prezidenţial necesită aprobarea de către Parlament, dar opinia noastră clară este că nu poate să fie supus unor restricţii care să fie incluse într-o hotărâre a Parlamentului. O să încercăm să nu intrăm în conflict cu articole din această hotărâre a Parlamentului, în măsura în care ele nu sunt contrare Decretului prezidenţial. S-a văzut clar o tendinţă de împiedicare a emiterii OM, dar le readuc aminte celor care au susţinut articolul respectv că cele mai multe măsuri de restricţie care au fost susţinute şi de ei au fost impuse prin OM”, a declarat, joi seară, la Digi 24, premierul Ludovic Orban, referindu-se la votul din Parlament pentru încuviinţarea stării de urgenţă.

Întrebat dacă se va duce în Parlament pentru a prezenta măsurile, aşa cum cer parlamentarii, Orban a spus: ”Dacă vor veni şi ei în Parlament. De asemenea, le stau la dispoziţie şi prin videoconferinţă. Niciodată nu m-am ferit de o interacţiune cu Parlamentul. De asemenea, orice ministru din Cabinetul pe care îl conduc, oricând este la dispoziţia comisiilor de specialitate ale Parlamentului şi este oricând gata să le pună la dispoziţie, parlamnetarilor informaţii despre activitatea pe care o desfăşurăm. Cu condiţia ca aceste informări să nu se  transforme în meciuri politice în care unii să încerce să capitalizeze electorat din suferinţa oamenilor, din necazul oamenilor, şi din construngerile care au fost indispensabile din dorinţa de a menţine lucrurile cât de cât sub control şi de a împiedica o răspândire a virusului care să ne creeze probleme grave la nivelul societăţii”.

Parlamentul a încuviinţat, joi, prelungirea stării de urgenţă cu 30 de zile.

Parlamentul a avut următoarele solicitări:

- Pe perioada stării de urgenţă, periodic, la fiecare 7 zile, sau ori de câte ori este necesar, Guvernul prezintă Parlamentului un raport cuprinzând măsurile adoptate sau preconizate pentru prevenirea şi combaterea epidemiei COVID-19 şi motivele care le-au determinat.

-  În termen de 30 de zile de la încetarea stării de urgenţă, Guvernul va prezenta Parlamentului un raport complet privind măsurile adoptate pe perioada stării de urgenţă pentru prevenirea şi combaterea epidemiei COVID-19, măsurile care au restrâns exerciţiul unor drepturi sau libertăţi fundamentale şi măsurile cu caracter economic şi social, temeiurile care au determinat luarea măsurilor şi efectele produse, precum şi conformitatea acestora cu exigenţele dispoziţiilor art. 53 şi art. 93 din Constituţia României, ale Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă.

- În termen de 60 de zile de la încetarea stării de urgenţă, Curtea de Conturi va efectua un control al modului de gestionare a resurselor publice pe perioada stării şi va prezenta Parlamentului un raport cuprinzând cele constatate, concluzii şi propuneri, în condiţiile prevăzute de art. 140 alin. 9 3 din Constituţia României.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.