Statele Unite şi Rusia este necesar să se ajute reciproc împotriva pandemiei covid-19, consideră preşedintele rus Vladimir Putin, a anunţat joi un purtător de cuvânt al Kremlinului, în contextul în care cei doi inamici geopolitici au făcut în ultimele zile unele gesturi umanitare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Preşedintele (rus Vladimir) Putin consideră că pandemia este momentul în care trebuie să ne ajutăm reciproc”, a declarat Dmitri Peskov pentru presă, după ce Donald Trump s-a declarat pregătit să trimită în Rusia aparate medicale de respiraţie artificială, în contextul în care Rusia a trimis în aprilie un ajutor umanitar în Statele Unite.

BILANŢUL COVID-19 ÎN RUSIA CREŞTE CU 34 DE MORŢI ŞI 3.448 DE CONTAMINĂRI LA 232 DE DECESE ŞI 27.938 DE CAZURI

Pe de altă parte, Rusia a anunţat joi 3.448 de contaminări cu noul coronavirus - un bilanţ zilnic şi mai mare decât cel de miercuri - 3.388 de cazuri, relatează Reuters.

Bilanţul total al contaminărilor în Rusia a crescut la 27.938, iar al morţilor la 232 - cu 34 mai mulţi ca miercuri, a anunţat Celula de criză însărcinată cu epidemia în ţară.

SUA ”PROBABIL AU DEPĂŞIT VÂRFUL” CONTAMINĂRILOR

Pe de altă parte, preşedintele american Donald Trump a apreciat miercuri că Statele Unite ”probabil au depăşit vârful” cazurilor de contaminare cu noul coronavirus şi că aceste ”progrese încurajatoare” îi permit să prezinte joi linile directoare în vederea redeschiderii economiei.

”Bătălia continuă, dar datele sugerează că, în întreaga ţară, noi am depăşit vârful cazurilor noi”, a declarat în conferinşa sa zilnică locatarul Casei Albe.

”Aceste progrese încurajatoare ne-au plasat într-o poziţie foarte solidă în vederea finalizării directivelor pentru statele care pot redeschide ţara”, a adăugat Trump, precizând că  urmează să prezinte joi aceste directive.

PESTE 30.000 DE MORŢI DIN CAUZA COVID-19 ÎN SUA

Pe de altă parte, bilanţul deceselor din cauza noului coronavirus a depăşit miercuri pragul de 30.000, iar bilanţul zilnic al morţilor a atins un nou ”record” potrivit unei numărători Reuters.

Bilanţul zilnic al morţilor a crescut marţi la 2.364. Precedentul ”record”, la 10 aprilie, era de 2.069 de decese. Miercuri, bilanţul incomplet zilnic era de 1.519 de morţi, iar cel total de 30.039.

În pofida acestui bilanţ tragic, în unele părţi ale ţării apar semne ale unei încetiniri a epidemiei.

În statul New York, numărul spitalizărilor a scăzut - la fel ca cel al pacienţilor conectaţi la ”ventilatoare”, însă personalul medical este supus unui ritm infernal.

Guvernatorul Andrew Cuomo, care aprecia la începutul săptămânii că epidemia a trecut, le-a ordonat celor 19 milioane de locuitori ai statului să porte măşti în locurile publice şi să respecte o distanţă de securitate de şase picioare (1,82 metri).

UN MEDIC CONTROVERSAT, PURTĂTOR DE CUVÂNT ÎNSĂRCINAT CU EPIDEMIA ÎN RUSIA

Pe de altă parte, un medic rus controversat - cunoscut prin declaraţii prin care pune la îndoială gravitatea noului cronavirus - a devenit purtătorul de cuvânt al unui centru rus însărcinat cu urmărirea situaţiei covid-19, potrivit agenţiei oficiale ruse Tass.

Aleksandr Miasnikov, medicul-şef al unui spital public din Moscova, este din 2013 animatorul unei emisiuni televizate consacrate sănătăţii la postul public Rossia.

El urmează să comunice populaţiei datele oficiale despre epidemie şi virus, să o informeze despre teste şi vaccinuri împotriva covid-19 în curs de dezvoltare de către cercetători ruşi, să vorbească despre măsuri de prevenţie şi să lupte împotriva dezinformării curivire la noul coronavirus, potrivit Tass.

Aleksandr Miasnikov a devenit notoriu în ultimele luni prin declaraţii controversate despre criza noului coronavirus, părând să minimalizeze gravitatea maladiei.

El a îndemnat săptămâna aceasta să nu se închidă bisericile, odată cu apropierea Paştelui ortodox, duminică, în Rusia, deoarece credinţa, în opinia sa, ”mobilizează o imunitate şi forţe interioare”.

Biserica a îndemnat la rândul său ruşii să rămână acasă, în conformitate cu măsurile de izolare dispuse de către puterile publice.

La sfârşitul lui martie, în timp ce autorităţile ruse subliniau deja asupra gravităţii crizei sanitare, medicul susţinea pe reţele de socializare că multe victime în vârstă ale covid-19 din lume nu au murit din cauza noului coronavirus, ci din cauza unor preumonii mai obişnuite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.