Preşedinţia ucraineană a anunţat joi începerea unui nou schimb de prizonieri între forţele guvernamentale şi separatiştii proruşi din estul ţării - al treilea de când se află la putere Volodimir Zelenski, care a crescut speranţa unei normalizări a relaţiilor Ucrainei cu Rusia, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest schimb - care constă în eliberarea a 19 cetăţeni ucraineni  - ”demonstrează eficienţa strategiei preşedintelui şi respectarea acordurilor încheiate în cursul summitului în formatul Normandia din decembrie 2019”, subliniază preşedinţia ucraineană într-un comunicat, fără să precizeze numărul proruşilor eliberaţi în acest schimb.

Potrivit Unian, cei 19 ucraineni eliberaţi urmează să fie plasaţi în carantină timp de 14 zile, din cauza epidemiei de covid-19.

În total 20 de separatişti au fost eliberaţi de Kiev, potrivit presei ucrainene.

Aproximativ 13.000 de persoane au fost ucise din primăvara şui 2014 în războiul din estul Ucrainei între forţele ucrainene şi separatişti proruşi, în urma anexării Peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia.

Acordurile de Minsk, încheiate în 2015 în vederea soluţionării conflictului, au rămas în mare parte literă moartă, în pofida unor eforturi depuse de Franţa şi Germania.

Însă semnale de deschidere s-au multiplicat din 2019, prin schimbul în septembrie a 70 de prizonieri - câte 35 din fiecare tabără, inclusiv  24 de marinari ucraineeni, luaţi prizonieri de Rusia într-un incident armat la Marea Negară.

La trei săptămâni după ce s-au întâlnit prima dată la Paris, preşedinţii ucrainean Volodimir Zelenski, aflat la putere din 2019, şi rus Vladimir Putin au convenit, la sfârşitul lui decembrie, să pregătească un nou schimb de prizonieri şi să întocmească în acest sens o listă cu ucraineni - încarceraţi inclusiv în Crimeea, anexată de Rusia - şi de separatişti proruşi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.