Pentagonul denunţă manevre ”periculoase” ale unor ambarcaţiuni aparţinând Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a regimului din Iran, în apropierea unor nave de război americane care efectuează misiuni de patrulare la Golful Persic, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Marina americană (US Navy) acuză 11 vedete aparţinând Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a regimului iranian, că ”s-au apropiat în mai multe rânduri şi au hărţuit” şase nave de război americane care efectuau o misiune de patrulare comună de supraveghere a căilor maritime în apele internaţionale în partea de nord a Golfului Persic.

Vedetele iraniene au trecut în mai multe rânduri prin faţa şi prin spatele navelor americane, apropiindu-se foarte mult şi în mare viteză, a precizat miercuri, într-un comunicat US Navy.

Ele s-au apropiat la 50 de metri de portelicopterul USS Lewis Puller şi la mai puţin de zece metri de prova navei de patrulare Maui, potrivit Marinei americane, care a publicat imagini din timpul incidentului.

Echipajele americane au lansat avertismente şi au pornit sirene, fără să primească vreun răspuns din partea navelor iraniene.

Pentagonul a denunţat acest comportament ”periculos şi provocator” al Gardienilor Revoluţiei şi a subliniat că Forţele navale americane ”rămân vigilente”.

”Ele sunt formate să acţioneze în mod profesionist, însă ofiţerii noştri au dreptul să acţioneze pentru a se apăra”, avertizează US Navy în comunicat.

Zona Golfului Persic - mai ales Strâmtoarea Ormuz, situată între Iran şi sultanatul Oman - se confruntă cu tensiuni cronice.

Nave occidentale patrulează în zonă cu regularitate, pentru a asigura libertatea de navigaţie, după o serie de incidente care au implicat anul trecut Gardienii Revoluţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.