Regatul Unit, Estonia şi Germania, trei ţări membre ale Consiliului de Securitate al ONU, denunţă lipsa cooperării Siriei, acuzată de un atac chimic în 2017, potrivit unor intervenţii făcute publice de către cele trei ţări în urma unei reuniuni care trebuia să rămână confidenţială, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Organizaţia Internaţională pentru Interzicerea Armamentului Chimic (OIAC) a prezentat la 8 aprilie un raport copleşitor în care acuză armata siriană de un atac cu arma chimică asupra unei localităţi din nordul ţării în 2017.

În urma reuniunii lunare - cu uşile închise - prin videoconferinţă a Consiliului de Securitate al ONU, în cadrul căreia a fost abordat acest atac, Regatul Unit - un membru permanent al Consiliului, Estonia şi Germania - membri nepremanenţi - au derogat de la procedura de confidenţialitate şi şi-au publicat intervenţiile - ceea ce celelalte 12 ţări membre ale instanţei nu au făcut.

”Autorităţile siriene nu au răspuns întrebărilor care le-au fost adresate cu privire la armele chimice de când au fost declarate” distruse, a subliniat ambasadorul britanic Jonathan Allen.

”Folosind aceste arme teribile, păstrând o capacitate de armament chimic care-i contrazice declaraţia cu privire la o distrugere completă a programului său în 2014 şi refuzând să se conformeze OIAC, Siria îşi încalcă obligaţiile internaţionale”, a denunţat el.

Ambasadorul eston Sven Jürgenson a subliniat, la rândul său, că ”recurgerea la arme chimice nu poate fi tolerată”.

”Vinovaţii trebuie să dea socoteală. Fără responsabilitate, atrocităţile vor continua”, a avertizat el.

”Lipsa totală a cooperării sirienilor este regretabilă”, a insistat diplomatul eston.

”Responsabilitatea este esenţială, iar impunitatea pentru aceste crime odioase nu este o opţiune”, a subliniat adjunctul ambasadorului german Jürgen Schulz.

Potrivit OIAC, două avioane şi un elicopter ale Forţelor aeriene siriene au lansat în aprilie 2017 bombe cu sarin şi clor la Al-Lataminah, o localitate din nordul Siriei, care au ”afectat” aprocimativ 100 de persoane.

La 9 aprilie, Siria a respins acest raport ca ”înşelător” şi cu ”concluziii nefondate”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.