Ungaria a anunţat miercuri expulzarea a 14 iranieni acuzaţi că au încălcat regulile sanitare de combatere a coronavirusului, în ciuda protestelor Teheranului şi a unui ONG care îl acuză pe premierul Viktor Orban că "pune în carantină statul de drept", scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Unsprezece studenţi vor fi expulzaţi joi şi alţi trei pe 23 aprilie, după ce au manifestat "un comportament absolut asocial şi violent", a afirmat locotenent-colonelul de Poliţie Robert Kiss în conferinţă de presă la Budapesta. 

În acest grup, doi studenţi, care beneficiază de o bursă a guvernului ungar, au fost prezentaţi de Viktor Orban ca fiind cei care au adus virusul în Ungaria. Ei au fost în ultimele săptămâni ţinta unei campanii de denigrare în presa pro-guvernamentală, în timp ce premierul a legat maladia "de străinii de la care se răspândeşte şi de imigraţie".    

Viktor Orban a decretat stare de urgenţă la 30 martie şi dispune de puteri considerabil sporite, o situaţie criticată de Uniunea Europeană. 

Comitetul Helsinki (HHC), o organizaţie nonguvernamentală de apărare a drepturilor omului, susţine că aceste expulzări sunt "motivate politic". Calificate drept "profund regretabile" săptămâna trecută de diplomaţia iraniană, ele "pun în carantină drepturile", potrivit HHC care ia apărarea uneia dintre studentele ameninţate.            

Acuzaţiile aduse acestei femei în vârstă de 33 de ani, studentă la Farmacie în Budapesta, "se bazează pe acuzaţii nesusţinute", a deplâns avocatul HHC Zsolt Szekeres.

Iranul este afectat dur de noul tip de coronavirus şi această femeie a făcut apel invocând riscurile sanitare din ţara sa. Un tribunal din Budapesta a respins recursul pe 8 aprilie. 

Ca urmare a acordului nuclear din 2015 dintre Iran şi marile puteri, Ungaria s-a apropiat de Teheran, a dublat numărul de burse acordate în trei ani studenţilor iranieni şi a semnat un acord de cooperare nucleară. 

Guvernul ungar nu a răspuns solicitărilor AFP. Ungaria, care numără aproape 10 milioane de locuitori, a declarat aproximativ 1.600 de cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus şi 134 de decese. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.