Guvernatorii a aproximativ 20 de state americane care au reuşit să evite forme grave ale pandemiei de coronavirus ar putea începe să-şi redeschidă economiile de la 1 mai, data vizată de preşedintele Donald Trump, a declarat miercuri un înalt oficial din sectorul sănătăţii, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Robert Redfield, directorul Centrului american pentru controlul şi prevenirea bolilor, a declarat că agenţia este pregătită să asiste aceste state în procesul de ridicare a restricţiilor care vizează controlul răspândirii virusului.

„Există un număr de state - 19, 20 de state - care au avut cu adevărat un impact limitat al pandemiei. Deci cred că vom vedea unele state care sunt - autorităţile consideră că sunt pregătite - suntem pregătiţi să-i ajutăm să redeschidă”, a spus Redfield într-un interviu acordat emisiunii  ”Good Morning America ”de la ABC.

Statele şi administraţiile locale au emis ordine de „şedere la domiciliu” care afectează aproximativ 94% dintre americani pentru a stopa răspândirea COVID-19, boala respiratorie cauzată de virus.

Restricţiile au lovit puternic economia Statelor Unite, lăsând şomeri milioane de americani.

În urma dovezilor că epidemia încetineşte în state grav afectate, precum New York-ul, liderii politici s-au angajat în discuţii dificile privire la momentul în care vor încerca să redeschidă economia fără să deschidă calea către un al doilea val mortal de infecţii.

Noi date guvernamentale publicate miercuri arătă amploarea prejudiciilor economic. Vânzările cu amănuntul au scăzut cu 8,7% în martie, a raportat guvernul, cea mai mare scădere de la începerea urmăririi acestui tip de date, în 1992. Cheltuielile de consum reprezintă mai mult de două treimi din activitatea economică a Statelor Unite.

În plus, producţia fabricilor americane a scăzut cel mai mult din 1946, în timp ce lanţurile de aprovizionare sunt perturbate de pandemie.

Economiştii cred că economia a intrat în recesiune în martie.

„Economia este aproape în cădere liberă”, a spus Sung Won Sohn, profesor de economie la Loyola Marymount University din Los Angeles.
Bilanul deceselor din Statelor Unite - deja cel mai mare din lume - a crescut semnificativ. Numărul de decese din SUA s-a situat miercuri la 28.700, potrivit datelor Reuters, cu peste 610.000 de cazuri de coronavirus confirmate.

Guvernatorul Andrew Cuomo din New York, statul a considerat epicentrul american al pandemiei, a declarat decesul a 752 de persoane, în scădere uşoară faţă de ziua precedentă, dar încă ridicat - chiar şi în condiţiile în care numărul spitalizărilor a scăzut.

”Trebuie să construim un pod spre redeschiderea economiei”, a spus Cuomo la un briefing de ştiri. „Mergem către-un alt loc – o nouă normalitate.”

În New York, primarul Bill de Blasio a anunţat miercuri o iniţiativă de 170 de milioane de dolari pentru a hrăni rezidenţii nevoiaşi. De asemenea, a cerut supermarketurilor şi magazinelor alimentare din cel mai populat oraş din SUA că ceară clienţilor să îşi acopere faţa în timpul cumpărăturilor.

Muriel Bowser, primarul din Washington D.C., a extins situaţia de urgenţă pentru capitala Statelor Unite până la 15 mai şi a cerut lucrătorilor şi oaspeţilor hotelurilor, persoanelor care folosesc taxiuri sau servicii de ridesharing şi furnizorilor de mncare să poarte măşti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.