Sud-coreenii s-au prezentat la vot în masă miercuri în alegeri legislative - cu faţa acoperită de măşti şi mănuşi în mâini - pentru a se pronunţa printr-un adevărat plesbiscit în favoarea gestionării epidemiei de covid-19 de către preşedintele de centru-stânga Moon Jae-in, potrivit exit-pollurilor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Coreea de Sud este una dintre primele ţări care a înfruntat noul coronavirus şi a organizat în pofida pandemiei - luarea temperaturii generalizată, izolatoare speciale pentru alegătorii cu febră, secţii de votare dedicate persoanelor plasate în carantină - alegeri la nivel naţional 

Un semn al optimismului în privinţa gestionării crizei sanitare este o prezenţă la urne - de cel puţin 63,8% - care nu a mai fost atât de mare din 2000.

Un sondaj la ieşirea de la urne realizat de postul public KBS creditează coaliţia Partidului Democrat (centru-stânga) al lui Moon cu o formaţiune aliată cu un avans zdrobitor de 155 până la 178 de mandate într-o Adunare Naţională cu 300 de mandate.

Potrivit acestui sondaj, Partidul pentru un Viitor Unit (opoziţie, conservatori) şi aliaţii săi însumează între 107 şi 130 de mandate de deputat.

Purtarea măştii a fost obligatorie pentru alegători care au aşteptat la cozi în faţa secţiilor de votare la o distanţă de cel puţin un metru unii de alţii.

”FOARTE BINE ORGANIZAT”

Temperatura alegătorilor a fost luată în mod sistematic, iar toţi au fost obligaţi să-şi frece mâinile cu gel hidroalcoolic înainte de a-şi pune mănuşi din plastic pentru a vota. Cei care aveau febră au fost trimişi către un izolator special dezinfectat după fiecare votant.

”Este foarte bine organizat”, a salutat Kim Gwang-woo, în vârstă de 80 de ani. ”Oamenii stau la distanţă, iar toată lumea poartă mănuşi”.

Coreea de Sud era la sfârşitul lui februarie al doila cel mai important focar de contaminare din lume, după China. Însă ea a reuşit să inverseze tendinţa cu ajutorul unei strategii de depistare masive şi de investigare extinse a persoanelor care au intrat în contact cu bolnavi.

Seulul a anunţat miercuri - a şaptea zi la rând - un bilanţ zilnic mai mic de 40 de noi contaminări - şi anume de 27 de cazuri în 24 de ore. În total, 11.000 de persoane au fost infectate în Coreea de Sud, dintre care 225 au murit.

Persoanele aflate în carantină la domiciliu au avut dreptul - dacă nu prezentau simptome - să iasă să îşi ducă bultenul de vot după închiderea secţiilor de votare, la ora locală 18.00 (12.00, ora României).

Urne speciale au fost organizate în acest weekend în opt centre de carantină.

Pandemia a avut un impact asupra campaniei, iar candidaţii au renunţat la strângeri de mână şi la distribuirea tradiţională de manifeste. Mulţi au luat cu asalt reţelele de socializare, pentrua intra în contact cu alegătorii lor.

MOON, CONSOLIDAT

Potrivit unui sondaj realizat săptămâna trecută de Gallup Korea, 27% dintre alegători se declarau reticenţi să voteze, din cauza pandemiei. Însă 72% declarau că nu sunt îngrijoraţi deloc.

Preşedinţia lui Moon nu era în mod direct în joc, întrucânt şeful statului este ales într-un scrutin distinct. Însă alegerile legislative sunt considerate adesea în Coreea de Sud drept un referendum asupra acţiunii preşedintelui.

În urmă cu câteva luni, Moon a fost ţinta multor critici din cauza încetinirii economiei şi împotmolirii negocierilor cu Coreea de Nord, al căror susţinător aprig este.

Însă cota sa de popularitate - care a scăzut la 41% din opiniile favorabile la sfârşitul lui ianuarie, a crescut la 57% săptămâna trecută, potrivit Gallup. Este vorba despre o creştere datorată în principal modului în care a gestionat criza sanitară.

”Coreea de Sud şi-a dovedit capacităţile extraordinare în oprirea (virusului), dacă comparăm cu modul în care epidemia a fost gestionată în altă părţi”, declară Kim Ki-chul, în vârstă de 33 de ani, care a venit să voteze. El spune că scăderea contaminărilor l-a încurajat să iasă la vot.

Epidemia a afectat mai întâi Guvernul, notează Hahn Kyu-sup, un profesor la Universitatea Naţională de la Seul, referindu-se la faza de la sfârşitul lui februarie în care numărul cazurilor a ”explodat”.

”Însă, acum, în momentul în care virusul se răspândeşte în alte ţări şi cum părerile sunt favorabile faţă de felul în care Coreea de Sud a gestionat criza, epidemia joacă în favoarea Guvernului”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.