Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a declarat miercuri pentru News.ro că acordul cu Ministerul Afacerilor Interne privind împărţirea de Paşti şi de Lumină sfântă este în consonanţă cu toate reglementările în vigoare şi că poliţia face astfel „un gest major de civilitate creştină”. El a precizat şi că voluntarii acreditaţi sunt echipaţi mult mai bine decât curierii care aduc produse comandate online.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat cui a aparţinut iniţiativa de a modifica normele stabilite în urmă cu o săptămână, cine a negociat din partea celor două instituţii şi cum au decurs negocierile între Patriathie şi MAI, Bănescu a răspuns: „Acordul Patriarhiei cu MAI este în conţinutul său, până la ultima literă, în consonanţă cu toate reglementările stării de urgenţă în vigoare (valabile în spaţiul public al magazinelor, farmaciilor etc)”.

„Poliţia Română nu ne asigură tuturor doar protecţia şi ordinea publică, ci face acum şi un gest major de civilitate creştină, pentru care toţi cetăţenii ortodocşi ai acestei ţări îşi exprimă tăcut recunoştinţa. Mai puţin ideologii anticreştini mereu de serviciu”.

El a subliniat că „suntem o ţară şi o societate edificate pe valorile culturale şi spirituale ale creştinismului, o societate tolerantă, solidară, civilizată. Nici creştinopată, nici creştinofobă”.

Bănescu a încheiat: „A oferi, sub măsuri de protecţie totală şi perfect legală, Paşti şi Lumina de Paşti celor care le solicită şi le primesc prin voluntari acreditaţi şi corespunzător echipaţi (mult mai bine decât curierii care ne aduc mâncare sau produse comandate online), a oferi aceste lucruri în deplină ordine, nu tuturor la întâmplare, este un gest pe care bunul simţ, dublat acum şi de fireasca grijă faţă de ceilalţi, ne invită în mod firesc să îl salutăm, nu să îl criticăm”.

El nu a făcut referire la întrebările adresate.

Marţi, ministrul Marcel Vela a prezentat acordul semnat între Ministerul Afacerilor Interne şi Patriarhie privind acţiunile cu ocazia sărbătorilor de Paşti. Lumina Sântă de la Ierusalim va fi distribuită de voluntari şi patrulele existente sub coordonarea MAI aflate în misiune.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat marţi, referindu-se la acordul MAI - Patriarhie privind organizarea pentru sărbătorile pascale, că a fost consultat în legătură cu acest subiect, dar că el militează în continuare pentru continuarea izolării, pentru menţinerea distanţării.

Miercuri, UDMR a calificat drept periculoase din punct de vedere al sănătăţii publice şi discriminatorii măsurile anunţate de MAI pentru Paşti în baza protocolului semnat cu Biserica Ortodoxă şi a solicitat prim-ministrului să nu susţină acest demers şi să le anuleze.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.