Coreea de Nord a tras marţi mai multe rachete de croazieră către Marea Japiniei sau Marea de Est, a anunţat armata sud-coreeană, cu o zi înainte de alegerile legislative din Coreea de Sud, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Maii multe proiectile” care ar fi ”rachete de croazieră cu rază scurtă de acţiune” au fost trase din oraşul Munchon, în estul ţării, a anunţat într-un comunicat Statul Major al armatei sud-coreene.

Aceste teste au loc cu o zi înainte de marcarea a 108 ani de la naşterea fondatorului regimului, Kim Il Sung, bunicul actualului dictator Kim Jong Un şi totodată cu o zi înainte de alegerile legislative din Coreea de Sud.

Ele au fost efectuate în timp ce comunitatea internaţională îşi concentrează atenţia asupra luptei împotriva pandemiei noului coronavirus. Phenianul susţine că nu a înregistrat niciun caz de covid-19.

În ultimii ani, Coreea de Nord - o ţară izolată şi dotată cu bomba atomică - a procedat la numeroase tiruri de rachetă balistică, propulsate la altitudine foarte mare şi care cad cu o viteză foarte rapidă către ţintă din cauza gravităţii.

Ea deţine, de asemenea, rachete balistice intercontinentale (ICBM), capabile să atingă întregul teritoriu continental al Statelor Unite.

În majoritatea lor, rachetele de croazieră rămân la mică altitudine, uneori de doar câţiva metri de suprafaţa terestră, ceea ce le face mai dificil de detectat. Ele necesită sisteme de ghidaj foarte sofisticate pentru a-şi atinge ţinta.

TIRURI ANALIZATE

Rachetele trase marţi au fost lansate către Marea Japoniei sau Marea de Est cum este numită de către coreeni, şi au căzut în mare, a anunţat Statul Major Interarme sud-coreean.

”Coreea de Sud şi serviciile de informaţii americane analizează îndeaproape chestiuni relative” la aceste tiruri, a precizat Statul Major.

Phenianul este vizat de multiple sancţiuni impuse de Consiliul de Securitate al ONU, cu scopul de a-l obliga să renunţe la programele sale nuclear şi balistic - care sunt interzise.

Testele de rachetă de croazieră nu încalcă rezoluţiile ONU - care vizează tehnologia rachetelor balistice, subliniază experţii.

Coreea de Nord a procedat în ultimele luni la numeroase teste de dispozitive pe care le prezintă drept lansatoare de rachetă multiple de calibru foarte mare - şi pe care alţii le numesc rachete balistice.

În trecut, ea a tras deja rachete de croazieră.

În iunie 2017, Phenianul şi-a exprimat satisfacţia cu privire la succesul unei noi rachete de croazieră de tip sol-mare menită să lovească orice bastiment ”inamic” care ar ameninţa Coreea de Nord.

Phenianul anunţa atunci că ”rachetele de croazieră lansate au detectat cu exactitate ţinte care pluteau la Marea de Est a Coreei”.

Acest tir a avut loc după ce manevre navale - la care participau două portavioane americane - s-au desfăşurat în zona respectivă cu o săptămână mai înainte.

Aceste proiectile au parcurs aproape 200 de kilometri înainte să cadă în mare. Experţi estimau atunci că era vorba despre un progres faţă de un test din 2015, în timpul căruia o rachetă de tip sol-mare a parcurs doar aproximativ 100 de kilometri.

În 2017, Kim Jong Un şi preşedintele american Donald Trump s-au insultat reciproc şi au agitat ameninţarea apocalipsei nucleare, după care avut loc o apropiere istorică între ei anul următor.

Aceste negocieri se află într-un punct mort după fiascoul celui de-al doilea summit Trump-Kim, în februarie 2019, la Hanoi, în Vietnam, înpofida unei întâlniri foarte simbolice între cei doi, în iunie, în Zona Demilitarizată (DMZ) care împarte peninsula.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.