Google şi Apple au oferit mai multe informaţii despre viitorul sistem de urmărire şi raportare al infectărilor, care va fi disponibil pe iPhone şi smartphone-urile cu Android şi care se va baza în cea mai mare măsură pe raportările făcute în funcţie de simptome.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Săptămâna trecută, cele două mari companii anunţau că lucrează împreună la o infrastructură care va urmări prin Bluetooth contactele dintre oameni, pentru a realiza o hartă a răspândirii virusului şi a-i anunţa pe cei care au intrat în contact cu persoane infectate. Acum, oficialii Apple şi Google au venit cu lămuriri suplimentare.

Cele două companii au dat asigurări că serviciul este construit cu respectarea intimităţii utilizatorilor - nu se folosesc date de localizare furnizate de telefon, toate datele sunt gestionate local, creându-se un sistem descentralizat de urmărire, iar identificatorul personal va fi refăcut la fiecare 15 minute.

API-ul pe baza căruia vor putea fi construite aplicaţiile, va fi disponibil numai şi numai pentru autorităţi medicale autorizate. Nicio companie terţă nu va avea acces la acesta şi nu va putea construi aplicaţii pe baza lui.

Privind securitatea, Apple şi Google spun că, deşi niciun sistem nu este impenetrabil, natura descentralizată a infrastructurii pe care o construiesc va face mult mai dificilă accesarea datelor de către persoane neautorizate.

Sistemul va fi disponibil pe toate iPhone-urile cu iOS 13 (peste trei sferturi din iPhone-uri folosesc deja cea mai nouă versiune de iOS). De partea cealaltă, Google va livra actualizarea direct prin Play Store, pentru a nu aştepta după fiecare producător în parte. Vor putea folosi această funcţionalitate toate smartphone-urile care au Android 6 sau orice versiune mai nouă.

Cea mai mare problemă a acestui sistem va fi, însă, una de încredere. Dezvoltarea bazei infrastructurii tehnice este doar prima parte din sarcina celor două companii. A doua constă în verificarea şi oferirea de informaţii corecte.

Ideal, cazurile de infectare ar trebui să aibă la bază o testare clinică. Cum acest lucru nu este realizabil pentru toată populaţia globului, este posibil ca multe cazuri să fie identificate doar pe baza simptomelor prezente.

De aici se deschide calea unor identificări fals pozitive, dar şi fals negative, ceea ce ar înseamna că oamenii nu se pot baza 100% pe ceea ce va arăta acest sistem, care ar trebui să fie lansat în luna mai.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.