Paza de Coastă italiană a dezminţit luni faptul că o ambarcaţiune cu migranţi s-ar fi răsturnat la Marea Mediterană, un naufragiu anunţat duminică de ONG-ul german Sea-Watch International, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În privinţa presupusului naufragiu (...), anunţat de ONG-ul Sea-Watch, informăm că ambarcaţiunea reperată de către un avion al (Agenţiei europene de control al frontierelor) FRONTEX (...) era o barcă pneumatică aflată în derivă în zona de căutare şi salvare libiană”, a anunţat într-un comunicat Paza de Coastă italiană.

Potrivit Pazei de Coastă, ambarcaţiunea ”fără motor” ”pare că a făcut obiectul unei operaţiuni de salvare a autorităţilor competente libiene”.

Acestea ar fi ”lăsat-o în derivă”, după ce au ”pus în siguranţă migranţii care se aflau la bord”.

Paza de Coastă italiană dă asigurări că imagini transmise de Frontex nu surprind ”corpuri, epave sau obiecte plutitoare (...) care ar putea sugera un naufragiu recent”.

Ministrul maltez al Afacerilor Europene şi externe Evarist Bartolo a dezminţit, la rândul său, luni dimineaţa, acest ”naufragiu”.

”Noi am primit confirmarea faptului că informaţii potrivit cărora o barcă ce transporta zeci de migranţi s-ar fi scufundat în zona de căutare şi salvare malteză erau lipsite de fundament”, a scris el pe Facebook.

”Semnalarea bărcii respective a avut loc după ce o barcă pneumatică goală şi spară a fost reperată de recunoaşterea aeriană Frontex”, a adăugat el.

Sea-Watch a alertat de sâmbătă cu privire la situaţia a 260 de migranţi îmbarcaţi în patru ambarcaţiuni care navigau din Libia către Malta şi Italia.

ONG-ul a anunţat după aceea că una dintre bărci s-a ”răsturnat”.

Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) şi Oficiul Internaţional al Migraţiilor (OIM) şi-au exprimat îngrijorarea imediat.

În plină criză a noului coronavirus, Malta şi Italia şi-au închis uşa migranţilor, o decizie denunţată de ONG-uri din domeniul apărării migranţilor.

Autorităţile malteze au salvat vineri o ambarcaţiune cu 67 de migranţi - plasaţi ulterior în carantină.

De asemenea, aproximativ 100 de migranţi au fost debarcaţi duminică la Pozzallo, în extremitatea de sud a Siciliei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.