Ministrul german de Externe a condamnat agresiuni verbale şi jigniri ale căror victime au fost francezi care s-au deplasat în ultimele săptămâni în zona frontierei germane, mai puţin afectată de covid-19, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Coronavirusul nu cunoaşte naţionalitate. Este acelaşi lucru pentru demnitatea umană. Ne este greu să vedem cum prietenii noştri francezi sunt uneori insultaţi şi atacaţi din cauza covid-19. Un asemenea comportament nu este posibil. Suntem în aceeaşi barcă!”, a denunţat sâmbătă Heiko Maas pe Twitter.

El evoca o declaraţie a ministrului Economiei din Sarland, un land vecin cu Grand-Est francez, Anke Rehlinger, care a prezentat recent scuze din partea Germaniei.

”Auzim că francezi sunt insultaţi şi că se aruncă cu ouă în ei. Oricine face asta păcătuieşte faţă de prietenia popoarelor noastre”, îşi exprima ea regretul la 8 aprilie, tot pe Twitter.

”Le prezint scuzele mele prietenilor noştri francezi pentru aceste incidente izolate”, adăuga ea.

Faptele s-au petrecut în principal în martie.

Mai mulţi primari din Sarland, care se învecinează cu regiunea Nord-Est din Franţa, şi-au exprimat emoţia faţă de insulte adresate unor francezi care se aflau în regiune, în contextul pandemiei noului coronavirus.

Primarul din Sarrebruck, capitala regională a Sarland, Uwe Conrad a denunţat drept ”inacceptabile” aceste insulte.

Primarul comunei germane Gersheim Michael Clivot a constatat, de asemenea, ”o anumită ostilitate faţă de prietenii noştri francezi” în regiunea sa. ”Unii sunt insultaţi şi opriţi în stradă”, ”unii francezi nu îndrăznesc să mai vină aici”, a tras el un semnal de alarmă, într-un interviu recent acordat unui site.

Împreună cu mai mulţi colegi de-ai săi, primarul s-a adresat concetăţenilor săi în mesaje postate pe Facebook.

Francezi l-au abordat pentru a-i spune că au fost scuipaţi în timpul unor plimbări sau la casă la supermarket. Unul dintre ei a spus că i s-a strigat ”întoarce-te în ţara ta a corona!”, a declarat el.

INCIDENTE ”IZOLATE”

Consulul Franţei în Sarland, Catherine Robinet, a confirmat sâmbătă ăentru AFP realitatea unor incidente ”izolate” în martie vizând francezi în această regiune germanp, în urma deciziei autorităţilor sanitare germane de a declara zona franceză Grand-Est o zonă de risc în privinţa noului coronavirus.

Comentarii ostile au fost descoperite, de asemenea, pe unele forumuri pe Internet.

Catherine Robinet a anunţat că ”mai multor femei franceze de menaj” care muncesc în Germania la o societate de făcut curăţenie, unele dintre ele de ani de zile, ”li s-a refuzat de pe o zi pe alta intrarea în întreprindere” şi au fost ”şocate”.

”N-AVEŢI CE CĂUTA AICI, DUCEŢI-VĂ LA CUMPĂRĂTURI ÎN FRANŢA!”

Unei franţuzoaice venite să cumpere paracetamol de la farmacie germană i s-a spus la ghişeu ”de ce veniţi să cumpăraţi? În Franţa nu e?”.

Altă rezidentă din Forbach, în Moselle, a venit în vizită la sora sa, care locuieşte la Sarrebruck. În timp ce se afla într-un mare magazin, înainte de închiderea Germaniei din cauza pandemiei, o persoană i-a spus ”n-aveţi ce căuta aici, deceţi-vă la cumpărături în Franţa!”.

Consulul francez din Sarland a îndemnat însă să nu se generalizeze un sentiment antifrancez.

Ea a anunţat că a primit, în paralel, numeroase mesaje de simpatie şia subliniat că ”invers este de asemenea adevărat”, evocând reacţii dure ale unor francezi faţă de germani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.