Veteranul septuagenar al politicii americane Joe Biden a promis să aleagă o femeie care să devină, în cazul unei victorii în faţa republicanului Donald Trump, prima vicepreşedintă a Statelor Unite, relatează AFP, care prezintă potenţiale partenere de cursă ale democratului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Învingător al unor alegeri primare democrate care au fost lansate cu un număr-record de candidaţi, de o diversitate fără precedent, fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama, în vârstă de 77 de ani, are sarcina să unească Partidul Democrat - mai ales aripa stângă -, după ce senatorul independent din Vermont Bernie Sanders a părăsit miercuri cursa.

Un obişnuit al unor gafe care fac să planeze îndoiala cu privire la faptul dacă este în formă, Joe Biden este nevoit să ofere asigurări şi cu privire la vârsta sa, prin alegerea unei partenere de cursă mai tânără, întrucât ea urmează să-l înlocuiască dacă i se întâmplă ceva cât este la Casa Albă.

Doar două femei au fost numite, până în prezent, partenere de cursă în alegerile prezidenţiale americane - republicana Sarah Palin, în 2008, de către John McCain, şi democrata Geraldine Ferraro, în 1984, de către Walter Mondale, însă niciuna dintre ele nu a ajuns la putere.

Joe Biden studiază serios ”până la sfârşitul lunii” profilurile a 15 candidate pe care le are în vedere.

El a mărturisit că i-a cerut sfatul lui Barack Obama, căruia i-a fost vicepreşedinte timp de opt ani. Fostul preşedinte democrat l-a îndemnat să-şi  caute o parteneră de cursă care să aibă ”puncte tari acolo unde am eu slăbiciuni”, a spus el.

KAMALA HARRIS

Fiică de imigranţi, senatoarea şi fosta candidată la Casa Albă, în vârstă de 55 de ani, deţine deja câteva titluri de pionieră - prima femeie şi persoană de culoare aleasă procuror al Californiei, iar apoi, în 2017, prima femeie originară din Asia de Sud şi doar a doua aleasă de culoare în Senat.

Ea întreţine de mult timp o relaţie călduroasă cu Joe Biden. Însă tensiuni le-au marcat campaniile în vederea obţinerii învestiturii democrate, în urma unui schimb de replici foarte dur în timpul unei dezbateri.

Ei s-au împăcat între timp. Senatoarea îl susţine, iar Joe Biden i-a spus în mod public miercuri că, ”avansând împreună, putem face o mare diferenţă”.

ELIZABETH WARREN

De asemena candidată în alegerile primare democrate, senatoarea progresistă în vârstă de 70 de ani a ieşit din cursă la începutul lui martie, însă s-a abţinut să-şi exprime susţinerea faţă de Bernie Sanders, un ”prieten” cu toate acestea apropiat de ideile sale.

Biden ar putea-o alege pe această critică acerbă a Wall Streetului, în speranţa obţinerii susţinerii unei părţi a alegătorilor mai de stânga.

Însă ea nu i-a oferit susţinerea sa şi l-a catalogat recent ”incapabil să răspundă” urgenţei momentului.

Un alt handicap este faptul că ea ar fi cu siguranţă atacată de tabăra lui Trump pe tema originilor sale amerindiene - foarte infime - pe care şi le-a revendicat mult timp.

AMY KLOBUCHAR

Mândră de faptul că este din "Midwest", aceste vaste regiuni rurale şi industriale care au trecut în parte în favoarea lui Trump, senatoarea moderată, în vârstă de 59 de ani, a jucat fără îndoială un rol în victoria-surpriză a lui Joe Biden, în martie, în statul său, Minnesota, prin faptul că a abandonat cursa şi i-a oferit susţinerea sa chiar înaintea scrutinului.

STACEY ABRAMS

În pofida încercării nenorocoase, în 2018, de a deveni prima femeie guvernatoare de culoare din Statele Unite în Georgia, această democrată în vârstă de 46 de ani a impresionat în campania sa.

Inclusiv Donald Trump i-a prezis ”un foarte frumos viitor politic”.

Ea a fondat, în vara lui 2019, organizaţia "Fair Fight", care vizează să încurajeze participarea alegătorilor democraţi, mai ales a minorităţilor.

GRETCHEN WHITMER

Guvernatoare a statului Michigan din 2019, în vârstă de 48 de ani, ea şi-a exprimat susţinerea faţă de Joe Biden chiar înainte de victoria acestuia-şoc în Michigan, un stat care va juca un rol-cheie în alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Joe Biden i-a salutat săptămâna aceasta ”leadershipul impresionant şi totodată important” în cariera sa şi modul în care a gestionat criza noului coronavirus. ”Abia aştept să lucrez împreună cu dumneavoastră”, a spus el.

ALTE PRETENDENTE

Cu şanse mai mici se vehiculează numele a două alese de origine hispanică, iar ele l-ar putea ajuta pe Joe Biden să seducă acest electorat care are tot mai mare greutate în Statele Unite - Catherine Cortez Masto (56 ani), o senatoare din Nevada din 2017, prima "latina" în Camera Superioară şi Michelle Lujan Grisham (60 ani), guvernatoarea statului New Mexico.

Se vorbeşte de asemenea despre Val Demings (63 ani), o aleasă democrată în Camera Reprezentanţilor, dar şi despre senatoarele Tammy Duckworth (Illinois, 52 ani) şi Tammy Baldwin (Wisconsin, 58 ani).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.