O celebră mănăstire ortodoxă din centrul Kievului - care a boicotat măsurile împotriva noului coronavirus - a devenit un focar de contaminare în Ucraina - 30 de infectări -, potrivit unui nou bilanţ al primăriei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De miercuri, 26 de cazuri noi au fost confirmate la Lavra Peşterilor din Kiev, care se adaugă primelor patru cazuri înregistrate cu puţin mai înainte, a anunţat primarul capitalei ucrainene Vitali Kliciko.

Mănăstirea - fondată în secolul al XI-lea şi în care se află sediul Bisericii Ortodoxe Ucrainene din subordinea Patrierhiei Moscovei - are aproximativ 250 de călugări, potrivit unuia dintre conducătorii ei.

Niciun detaliu cu privire la identitatea, vârsta sau starea bolnavilor nu a fost comunicat nici de către primărie şi nici de către mănăstire - închisă din cauza contaminărilor.

Această mănăstire s-a opus mult timp îndemnurilor autorităţilor de a suspenda liturghiile în vederea unei limitări a răspândirii noului coronavirus.

În martie, în timp ce Guvernul anunţa închiderea şcolilor, spaţiilor publice şi transportului în comun, conducătorul mănăstirii, mitropolitul Paul, i-a îndemnat pe credincioşi ”să dea fuga în biserici”, ”să nu le fie frică de nimic” şi ”să se îmbrăţişeze”.

”Noi nu suntem îngeri, avem şi noi dreptul să ne îmbolnăvim”, a declarat la televiziune, săptămâna aceasta, mitropolitul Paul, însă fără să confirme sau dezmintă zvonuri cu privire la propria contaminare.

Superiorul altei mănăstiri ortodoxe, în subordinea aceleiaşi Biserici de la Kiev, a anunţat joi, pe Facebook, că a fost testat pozitiv cu noul coronavirus.

Ministerul ucrainean al Culturii şi-a exprimat ”îngrijorarea” cu privire la sărbătoarea Paştelui ortodox duminică, la 19 aprilie - una dintre cele mai populare sărbători.

Autorităţile au îndemnat la organizarea unor slujbe online şi la limitarea prezenţei clerului. Ele i-au îndemnat pe membrii clerului să poarte mască în timpul slijbelor.

Poşta ucraineană a anunţat un serviciu de livrare gratuită ucrainenilor a tradiţionalelor plăcinte de Paşte.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.