Ministerul Transporturilor a anunţat, vineri, că va elabora o procedură pentru organizarea grupurilor de muncitori sezonieri care trebuie să plece către alte ţări. Până la publicarea procedurii în Monitorul Oficial, cursele charter programate vor fi operate, astfel încât oamenii să poată pleca spre locurile de muncă găsite. Cele două zboruri charter cu muncitori sezonieri programate vineri pe Aeroportul din Iaşi au fost anulate, iar oamenii au plecat deja cu autocarele şi microbuzele către judeţele din care au venit. Zece curse sunt programate, vineri, de pe Aeroportul Otopeni, opt fiind chartere pentru transportul muncitorilor sau repatrierea cetăţenilor. Cursele sunt operate de mai multe companii aeriene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Zece curse programate de pe Aeroportul Otopeni, opt fiind chartere pentru transportul muncitorilor sau repatrierea cetăţenilor - FOTO/ VIDEO

UPDATE - ”Având în vedere ultimele evenimente petrecute în cursul zilei de 9 aprilie 2020 pe Aeroportul  Internaţional Avram Iancu din Cluj-Napoca, în legătură cu care Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) a anunţat deschiderea unui dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, la nivelul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor sunt realizate verificări  privind o serie de  aspecte care intră în aria de competenţă a structurilor din subordinea Ministerului. Astfel, ministrul Lucian Bode a dispus cercetarea modului în care au fost organizate transporturile rutiere către aeroport din judeţele de domiciliu ale cetăţeniilor care urmau să zboare de pe Aeroportul din Cluj. Prin intermediul Autorităţii Rutiere Române (ARR) şi Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) se va verifica raportarea acestor curse ocazionale efectuate de operatori de transport rutier”, a transmis, vineri, Ministerul Transporturilor.

De asemenea, ministrul Lucian Bode a dispus să fie elaborat un Ordin de ministru care să reglementeze procedura  referitoare  la organizarea grupurilor de lucrători sezonieri care pleacă din România spre alte ţări.

”Este important să existe o trasabilitate clară a întregii proceduri  motiv pentru care au fost cooptaţi în acest demers reprezentanţi ai Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, ai Ministerului Afacerilor Externe, precum şi ai Ministerului Afacerilor Interne. Procedura stabilită  prin Ordin  vine în sprijinul  cetăţenilor  care nu trebuie expuşi niciunui risc de  infectare, precum şi în sprijinul aeroporturilor care vor avea foarte bine stabilite procedurile de zbor”, a mai transmis Ministerul Transporturilor.

Potrivit sursei citate, până la publicarea Ordinului în Monitorul Oficial, toate cursele  charter vor fi procesate, astfel încât pasagerii aflaţi pe aeroporturi să poată pleca spre respectivele destinaţii.

În urma apariţiei Ordonanţei Militare nr. 8  din 9.04.2020 Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor prin  Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR) va aviza/aproba orice transport aerian, chiar şi de pe acele aeroporturi aflate în subordinea autorităţilor judeţene.

AACR  a luat un set de măsuri încă din cursul nopţii trecute, existând în acest sens o comunicare cu toate aeroporturile  din ţară  referitor la cursele  charter pentru transportul lucrătorilor sezonieri din România către alte state.

Astfel, a fost  stabilit un ghid de acţiuni obligatorii având următoarele coordonate după care să fie organizată activitatea în aeroporturi:

- Aeroporturile trebuie să fie informate de operatorul aeronavei cu privire la zborurile pe care intenţionează să le facă. Aeroportul va trebui să confirme că  este de acord cu zborul/zborurile respectiv(e);

- Operatorul de handling (fie că este al aeroportului, fie că este o altă entitate autorizată de AACR) trebuie să confirme că serviciile de handling solicitate se pot realiza cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii COVID 19, adaptate aeroportului în cauză, asigurând astfel protecţia pasagerilor procesaţi, a vizitatorilor şi a angajaţilor aeroportului.

”În acest sens  s-a recomandat ca, atunci când este confirmată posibilitatea efectuării unui zbor charter, să fie luată în considerare dublarea timpului necesar pentru prelucrarea pasagerilor şi a bagajelor faţă de timpul normal. Totodată  s-a făcut solicitarea să existe o monitorizare continuă a  menţinerii distanţării sociale în incinta aeroportului şi să fie luate  imediat măsuri atunci când se constată  abateri. Nu în ultimul rând s-a decis să fie asigurată permanent legătura şi coordonarea cu Direcţiile de Sănătate Publică (DSP-urile) locale pentru orice problemă legată de securitate şi protecţia sănătăţii angajaţilor aeroportului, a pasagerilor şi a vizitatorilor”, a mai transmis Ministerul Transporturilor.

UPDATE - Directorul Aeroportului Iaşi Cătălin Bulgariu a declarat pentru News.ro că zborurile către Baden Baden şi Nuremberg, programate să decoleze la prânz, au fost anulate, iar oamenii care urmau să plece în Germania au părăsit deja zona aeroportului.

”A intrat în vigoare Ordonanţa militară care spune că aprobarea curselor aeriene se face cu 48 de ore înainte de către statul român, aşa că nu mai avem azi (vineri – n.r) nici un zbor. Oamenii au plecat deja cu microbuzele şi autocarele către casă. Mai sunt 20 de persoane din Satu Mare, care urmează să plece în scurt timp cu microbuzul. Au venit la aeroportul Iaşi oameni din Mureş, Suceava şi Vaslui. Probabil că erau şi din alte judeţe”, a afirmat directorul aeroportului Iaşi, Cătălin Bulgariu.

El a spus că a fost dificilă operaţiunea pe aeroport în cursul dimineţii pentru asigurarea unor culoare speciale pentru călători, astfel încât să se evite aglomeraţia.

”Oamenii nu ştiau nici cu care zbor pleacă. Nu li s-a spus că vor lua un avion sau altul. Au stat toţi grămadă, a fost dificil să-i separăm”, a precizat Cătălin Bulgariu.

Două zboruri erau programate vineri de pe Aeroportul Iaşi. Unul dintre zboruri, era programat la ora 13:00, cu destinaţia Baden - Baden fiind operat de Tui Fly. Celălalt zbor urma să plece spre Nuremberg, la 13:30, fiind operat de Sunexpress.

Avioanele urmau să vină din Germania, însă nu au mai ajuns pe aeroportul ieşean.

ŞTIREA INIŢIALĂ - Două zboruri charter cu muncitori sezonieri cu destinaţia Germania sunt programate să decoleze vineri de pe Aeroportul Iaşi, directorul aeroportului, Cătălin Bulgariu, declarând pentru News.ro că un autocar cu pasageri a sosit deja şi că a solicitat prezenţa Jandarmeriei. Bulgariu a estimat la 350 numărul celor care vor pleca spre Germania

Două zboruri sunt programate vineri de pe Aeroportul Iaşi. Unul dintre zboruri, programat la ora 13:00, are destinaţia Baden - Baden şi este operat de Tui Fly. Celălalt zbor pleacă spre Nuremberg, la 13:30, fiind operat de Sunexpress.

Contactat de News.ro, directorul aeroportului Iaşi, Cătălin Bulgariu, a declarat că un prim autocar cu muncitori sezonieri a sosit deja la aeroport şi că a solicitat prezenţa jandarmilor la aeroport începând cu ora 9:00. Măsura este luată după ceeea ce s-a întâmplat cu o zi în urmă la Aeroportul Cluj Napoca, unde aproape 2000 de oameni s-au înghesuit, în pofida restricţiilor impuse în contextul epidemiei de coronavirus.

”Am solicitat prezenţa echipajelor Jandarmeriei începând cu ora 9:00. Nu deţin date exacte cu privire la numărul celor care se vor îmbarca astăzi, dar estimez că vor fi 350 de persoane”, a precizat Bulgariu pentru News.ro.

Prezenţa a peste 1.500 de muncitori sezonieri, joi, pe Aeroportul din Cluj - Napoca, fără respectarea regulilor legate de distanţarea socială, a provocat reacţii vehemente din partea autorităţilor.

Muncitorii, aduşi cu autocare joi dimineaţă, au aşteptat să fie preluaţi cu zboruri de tip charter şi sa meargă în Germania. 

De asemenea, o cursă charter cu o capacitate de 150 de locuri a decolat tot joi de pe Aeroportul Internaţional Sibiu, cu destinaţia Dusseldorf, Germania. La bordul aeronavei se aflau 89 de muncitori sezonieri, conform autorităţilor locale.

Situaţia de la Cluj l-a determinat pe premierul Ludovic Orban să ceară demiterea conducerii aeroportului. De asemenea, poliţiştii au deschis un dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Cauza se află sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca.

Joi seară, ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunţat că transporturile aeriene vor fi avizate de Ministerul Transporturilor, chiar dacă se fac de pe aeroporturi aflate în administrarea consiliilor judeţene. Măsura vine pentru a evita repetarea unor situaţii precum cea de la Aeroportul Cluj-Napoca.

"Începând de astăzi, autorităţile competente din România, cum ar fi Ministerul Transporturilor sau Autoritatea Aeronautică vor aviza orice transport aerian chiar dacă aeroporturile sunt în subordinea autorităţilor judeţene. (...) Prin acest articol, competenţa totală pentru decizia calendarului de aterizare/decolarea, acceptului de sosire sau plecare a unor aeronave intră în competenţa Ministerului Transporturilor", a precizat Vela.

Conform Ordonanţei Militare anunţate la sfârşitul săptămânii trecute de ministrul de Interne Marcel Vela, sunt permise zborurile efectuate de toţi operatorii aerieni prin curse neregulate (charter), pentru transportul lucrătorilor sezonieri din România către alte state, cu avizul autorităţilor competente din ţara de destinaţie.

 
 
 
 

 

.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.