Procurorul militar Bogdan Pîrlog de la Parchetul Militar Bucureşti s-a autosesizat în 27 martie în cazul achiziţiei de măşti medicale de la firma Romwine&Coffee, din Giurgiu, specializată în distribuţia băuturilor alcoolice, au declarat pentru G4media.ro surse judiciare, care au precizat că procurorul militar a declinat dosarul la DNA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pârlog afirmă, în ordonanţa de declinare transmisă DNA, că firma SC Romwine&Cofee SRL, înfiinţată în urmă cu un an, are ca obiect principal de activitate „comerţ cu produse alimentare, băuturi şi produse din tutun, efectuat prin standuri, chioşcuri şi pieţe” şi că există indicii că ”funcţionari publici au îndeplinit un act în mod defectuos” utilizând o societate comercială fără activitate reală, pentru ridicarea artificială a preţului de achiziţie pentru măşti de protecţie, şi prin aceasta cauzând o pagubă bugetului de stat de peste 1.000.000 de euro, relatează G4Media.

Firma Romwine & Cofee din Giurgiu a câştigat procedura de achiziţie iniţiată pe 11 martie de Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) pentru echipamente de protecţie. Romwine & Cofee este distribuitor al grupului Sanimed International Impex, a afirmat cel care controlează afacerea, omul de afaceri Cătălin Hideg, într-o intervenţie la B1 TV.

Statul român şi Romwine&Cofee au încheiat un contract pentru livrarea unui număr de 1.750.000 de măşti FFP2 sau FFP3, la preţul de 26 de lei, respectiv 38 de lei pe bucată, în condiţiile în care UNIFARM sau spitalele au cumpărat acelaşi tip de măşti la preţuri mult mai mici, conform Recorder, care a relatat că firma este deţinută de o femeie care până de curând a fost bucătăreasă la un han. 

Premierul Ludovic Orban a anunţat în 27 martie că a cerut ministrului Finanţelor să dispună o anchetă a Corpului de Control cu privire la contractul în valoare de 56 de milioane de lei (12 milioane de euro) pentru achiziţionarea de măşti de protecţie.

El a spus că i se pare ciudat ca o firmă care nu prea are istoric şi nu are experinţă în zona medicală să poată să obţină un astfel de contract.

”Dacă contractul nu a fost derulat în condiţii legale, va fi reziliat, iar persoanele care au fost implicate în semnarea acelui contract fără respectarea condiţiilor legale, vor răspunde pentru această decizie”, a precizat premierul.

 

 

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.