Un ciclon care se îndrepta către Vanuatu, în Pacificul de Sud, s-a intensificat şi a atins categoria a 5-a - cea mai puternică -, antrenând rafale de cânt distrugătoare şi o mare ”fenomenală”, au anunţat luni meteorologi din această ţară, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ciclonul Harold - care s-a soldat cu cel puţin cinci morţi şi 22 de dispăruţi pe Insulele Solomon la sfârşitul săptămânii, s-a intensificat în noaptea de duminică spre luni şi se deplasa către est, potrivit serviciului meteorologic din Vanatu.

Rafale de vânt atingeau 235 de kilometri pe oră, iar autorităţile au dat alerta în mai multe provincii din Vanatu, o ţară alcătuită din aproximativ 80 de insule şi cu o suprafaţă de 1.300 de kilometri.

Autorităţile au avertizat populaţia cu privire la riscul unor inundaţii şi au cerut navelor să rămână în port.

Ciclonul Harold urmează să atingă marţi dimineaţa nordul capitalei Port Vila.

Cel puţin 22 de pasageri ai unui feribot - închiriat în cadrul luptei împotriva noului coronavirus - au fost daţi dispăruţi în Insulele Solomon, după ce au fost luaţi de valuri provocate de ciclon, a anunţat duminică poliţia locală.

Cinci corpuri au fost găsite, a precizat ea, anunţând continuare căutărilor luni.

Supravieţuitori au povestit că mai multe persoane au fost luate de valuri uriaşe şi rafale violente de vânt, care au atins feribotul vineri dimineaţa înainte de zori.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.