Racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost scoasă, duminică, din Catedrala Mitropolitană din Iaşi, fiind purtată într-o camionetă în pelerinaj prin mai multe oraşe ale Moldovei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit reprezentanţilor Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, racla a fost aşezată pe platforma unei camionete care a străbătut, timp de câteva ore, principalele oraşe din judeţele Iaşi, Neamţ şi Botoşani, respectiv Iaşi, Roman, Piatra Neamţ, Târgu Neamţ, Paşcani, Botoşani şi Hârlău.

Traseul a cuprins, pe rând, şi mai multe mănăstiri din cele trei judeţe. În dreptul lăcaşurilor de cult, sfintele moaşte au fost întâmpinate în sunet de clopot, iar preoţii au ieşit cu Sfânta Evanghelie.

Totodată, racla a fost purtată prin curţile spitalelor judeţene de urgenţă şi ale altor unităţi medicale: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, Spitalul Orăşenesc "Sfântul Dimitrie” - Târgu Neamţ, Spitalul Municipal de Urgenţă Paşcani, Spitalul de Pneumoftiziologie - Botoşani, Spitalul de Boli Infecţioase - Botoşani, Maternitatea Botoşani, Spitalul de Pediatrie - Botoşani, Spitalul Judeţean de Urgenţă "Mavromati” - Botoşani, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe "Sfântul Spiridon” - Iaşi, Spitalul de Boli Infecţioase "Sfânta Cuvioasă Parascheva” - Iaşi şi Spitalul Clinic "Doctor C.I. Parhon” - Iaşi.

"A fost o zi frumoasă, obositoare – dar foarte frumoasă – aproape 500 de kilometri prin Moldova, în faţa multor spitale, în faţa multor biserici şi, din când în când, în faţa unor trecători care se aflau pe străzi pentru diferite situaţii. A fost o mărturie despre un adevăr al Bisericii, şi anume: creştinul are două arme în orice situaţie, dar mai ales în situaţii dificile. Prima este arma omenească. În contextul nostru, o armă cu trei tăişuri: distanţare socială, igienă şi tratament medical adecvat. Creştinul are însă şi o altă armă, arma cea dumnezeiască: Sfânta Liturghie, spovedania, dumnezeiasca Împărtăşanie, cinstirea sfintelor moaşte, ocrotirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Biserica este şi spital duhovnicesc. Iar procesiunea sau, mai bine zis, deplasarea cu moaştele Sfintei Preacuvioasei Maicii noastre Parascheva în Moldova astăzi este o mărturie a acestui spital duhovnicesc spre care se cuvine să alergăm în tot timpul, dar în mod special în momente grele precum acesta”, a spus mitropolitul Moldovei şI Bucovinei, IPS Teofan, la finalul pelerinajului.

Este pentru a treia oară în ultimii aproape 400 de ani când racla Sfintei Cuvioase Parascheva părăseşte Iaşiul.

"Pentru a treia oară în istorie, racla cu moaştele Sfintei Cuvoase Parascheva a părăsit Iaşiul. În decurs de aproape 379 de ani, de când au fost aduse de voievodul Vasile Lupu, racla nu a părăsit capitala Moldovei decât de două ori. În timpul celui de-al doilea război mondial, pentru a fi protejată, racla a mers în sudul ţării, apoi a revenit la Iaşi. În 1947, credincioşii au solicitat Mitropoliei să fie scoase moaştele şI duse în procesiune prin satele pârjolite de soare şi afectate grav de război", a declarat purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, preotul Constantin Sturzu.

Reprezentanţii MMB susţin că deplasarea sfintelor moaşte s-a făcut cu aprobarea Ministerului Afacerilor Interne, fiind respectate normele privind prevenirea răspândirii noului coronavirus.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.