Premierul Ludovic Orban afirmă că sumele suplimentare pentru medici sunt cuprinse într-un proiect de OUG care va fi discutat luni, fiind de "aproximativ 500 de euro". Totodată, el anunţă că se caută soluţii pentru a se produce ventilatoare necesare pacienţilor cu coronavirus şi că o firmă americană a pus la dispoziţia producătorilor proiectul. "De asemenea, la ministerul Apărării se lucrează la un proiect de ventilator care evoluează continuu şi sper cât de curând să putem să facem teste", mai spune Orban.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Întrebat despre suma de 500 de euro care ar urma să fie primită în plus de medici, Orban a afirmat: "Deja este cuprinsă în proiectul de ordonanţă de urgenţă iniţiat de Ministerul Fondurilor Europene. Aproximativ 500 de euro".
 
El a adăugat că luni este programată o şedinţă de Guvern şi vor fi adoptate mai multe măsuri care urmează a fi finanţate din fonduri europene. 
 
Referitor la achiziţiile pentru spitale, premierul a afirmat că, la ora actuală, există contracte semnate pentru 400 de ventilatoare.
 
"Din păcate, aceste contracte nu se derulează în graficul de livrări care fusese stabilit, nu este respectat pentru că s-au emis decizii ale guvernelelor sau ale preşedinţilor din diferite ţări de unde trebuia să primim aceste ventilatoare, care practic au blocat ieşirile din ţară ale ventilatoarelor. Căutăm soluţii, încercăm să introducem în fabricaţie ventilatoare, deja există o firmă americană care a pus la dispoziţia producătorilor inclusiv din România proiectul, toate piesele componente şi implicit patentul. Sigur că nu putem să-l folosim să îl introducem în fabricaţie, ci să producem un număr de ventilatoare necesar pentru producţie", a spus Orban.
 
El a adăugat că o soluţie discutată cu secretarul de stat Raed Arafat şi ministrul Sănătăţii este de repara ventilatoarele care sunt stricate în momentul de faţă, "astfel încât să mai punem în funcţie un număr de 80-100 de ventilatoare suplimentare".
 
"De asemenea, la ministerul Apărării se lucrează la un proiect de ventilator care evoluează continuu şi sper cât de curând să putem să facem teste. Există un proiect care este făcut, trebuie identificate capacităţi de producţie pentru toate componentele care fac parte, aparatul de ventilare şi monitorul şi toate celelalte aparate care sunt folosite sunt foarte sensibile, de ele depinde viaţa pacienţilor şi conţin foarte multe componente care trebuie să fie fabricate în cele mai bune condiţii", a mai spus Orban.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.