Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a declarat vineri că cea mai potrivită variantă ar ar fi ca turiştii care şi-au plătit vacanţe în avans să negocieze cu agenţia de turism pentru a-şi reprograma vacanţa într-o altă perioadă, de exemplu la vară sau la finalul anului, deoarece agenţiile nu au de unde să le dea bani înapoi în momentul de faţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Cred că cel mai prudent lucru ar fi ca oamenii să încerce să îşi reprogrameze vacanţele. Nu cred că este o acţiune binevenită nici din partea oamenilor, nici din partea agenţiilor de turism să nu accepte un compromis. Pentru că şi oamenii, dacă îşi cer acum la agenţiile de turism, aceştia nu vor avea de unde să le dea şi vom ajunge într-o situaţie în care toate lucrurile se tensionează", a declarat vineri ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, la Digi 24.

El afirmă că joi seara la Ministerul Economiei a avut loc o discuţie cu secretarul de stat pe turism, Răzvan Pîrjol, împreună cu care caută să găsească o soluţie în aşa fel încât să fie unanim acceptată şi de client şi de către agenţii.

"Ne interesează în primul rând de la agenţiile de turism, concret, unde au plătit aceste avansuri, către care state, către care hoteluri anume au plătit aceste avansuri, în aşa fel încât să avem o evidenţă foarte clară cu numărul clienţilor, cu numărul turiştilor români care au achitat în avans şi doresc să şi le recupereze şi statele în care s-au trimis aceşti bani. Pentru că încercăm poate ulterior şi pe cale diplomatică să obţinem pentru turiştii români eventual reprogramarea vacanţelor în condiţii similare sau, de ce nu, tot pe cale diplomatică, să reuşim de la hotelierii respectivi, dacă ştim companiile respective, recuperarea banilor, dacă cu adevărat se doreşte acest lucru", spune ministrul Economiei.

Doar acest lucru nu se poate face în situaţie de criză, mai ales că partenerii externi nu vor recurge la asemenea demers, precizează el.

"De aceea eu rog turiştii români să nu se ducă buluc peste agenţii, pentru că agenţiile nu vor mai putea, la un moment dat, să facă faţă acestui aflux de cereri şi vor da faliment. Şi atunci practic totul s-a pierdut, tot ce încercăm noi să clădim acum, tocmai în ajutorul turistului român şi al agenţiilor, al companiilor româneşti, se va nărui", a adăugat oficialul.

El precizează că, teoretic, se pot da banii tuturor, dar problema ţine de capacitatea financiară a agenţiilor de a returna banii, deoarece şi ele au făcut plăţi la rândul lor.

Oficialul spune că cel mai potrivit ar fi ca turistul să negocieze cu agenţia de turism pentru a reprograma vacanţa, într-o altă perioadă, de exemplu la vară sau spre sfârşitul anului ori începutul anului viitor.

"Eu înţeleg şi agenţiile, nu au de unde să dea aceşti bani în momentul de faţă", adaugă el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.