Restricţiile de deplasare impuse în lupta împotriva noului coronavirus în Portugalia ar putea dura ”una, două sau trei luni”, iar starea de urgenţă este pe cale să fie prelungită, a anunţat premierul portughez Antonio Costa, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu ştim dacă va dura una, două sau trei luni şi este evident îngrijorător pentru fiecare dintre noi”, a declarat el miercuri la postul de televiziune SIC.

Portugalia înregistrează 8.251 de cazuri confirmate şi 187 de decese cauzate de noul coronavirus, un bilanţuş mult mai mici decât al Spaniei vecine, cu care împarte o frontieră - închisă turiştilor şi deplasărilor considerate neesenţiale.

Preşedintele Marcelo Rebelo de Sousa urma să hotărască o prelungire a stării de urgenţă. În vigoare de de peste două săptămâni, de la 18 martie, ea constă în interzicerea deplasărilor considerate neesenţiale, închiderea a mii de întreprinderi şi izolarea populaţiei acasă.

Potrivit şefului Guvernului, 3.600 de întreprinderi, cu 76.000 de salariaţi au făcut apel la mecanismul public de ajutoare, care prevede ca statul să asigure o parte a salariului angajaţilor al căror loc de muncă este suspendat provizoiu.

Odată cu apropierea Paştelui, la 11 şi 12 aprilie, Antonio Costa le-a amintit compatrioţilor săi că ”familiile nu vor putea să se întoarcă acasă pentru a-şi vizita rudele”.

Anual, zeci de mii de portughezi care trăiesc în Franţa, Luxemburg sau Elveţia se întorc în ţară de Paşte, iar apoi în vacanţa de vară, la familiilor lor.

”Anul acesta va trebui să le spunem emigranţilor să nu vină, iar dacă o fac să nu iasă din casă”, a subliniat Antonio Costa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.