New Yorkul, epicentrul epidemiei americane, schimbat deja din cauza noului coronavirus, se pregătea de ceea ce este mai rău, după ce preşedintele american a avertizat că Statele Unite urmează să se confrunte cu două săptămâni ”foarte, foarte dureroase”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Casa Albă a estimat că boala urmează să cauzeze între 100.000 şi 200.000 de decese în ţară, în cazul în care restricţiile actuale nu sunt respectate. În lipsa oricăror măsuri, numărul morţilor ar fi fost de 1,5-2,2 milioane.

”Vom traversa două săptămâni foarte dificile”, a avertizat marţi Donald Trump într-o conferinţă de presă, pe un ton grav. ”Vot fi două săptămâni foarte, foarte dureroase”, a insistat el.

Statele Unite au depăşit miercuri pragul de 4.000 de morţi.

Această accelerare - marţi s-au înregistrat 865 de morţi -, este apropiată de vârful de 969 de morţi de la 27 martie din Italia, ţara cu cel mai mare număr de contaminări înregistrate în lume - 188.172.

Majoritatea morţilor sunt înregistraţi la New York, care a fost nevoit să se transforme pentru a putea îngriji zeci de mii de potenţiali bolnavi de covid-19.

Aproximativ 12 corturi ridicate în Central Park de duminică se pregăteau marţi să primească până la 70 de pacienţi bolnavi de covid-19 de la Spitalul Mount Sinai din apropiere.

”Vedem filme precum «Contagion» şi credem că aşa ceva nu se va întâmpla niciodată, iar văzând că totul poate fi adevărat este suprarealist”, declară Joanne Dunbar, în vârstă de 57 de ani, care a venit să ajute la transformarea acestui loc emblematic din Manhattan.

După opt zile de lucrări efectuate de către Corpul de Geniu al Forţelor terestre, Centrul de conferinţe Javits Center din Manhattan este operaţional - cu 3.000 de paturi destinate bolnavilor care nu au fost atinşi de noul coronavirus, pentru a permite spitalelor să se concentreze asupra epidemiei.

Câteva străzi mai departe, impozanta siluetă albă a navei-spital militar Comfort, care a sosit luni, cu o capacitate de 1.000 de paturi, se profilează în mijlocul zgârie-norilor.

Alte locuri au fost identificate în prima metropolă americană pentru a fi folosite ca spitale, inclsuiv una dintre clădirile Complexului de tenis Flushing Meadows, în cartierul Queens, dar şi hoteluri, menite să primească persoane contaminate, dar care nu sunt grav bolnave.

Statul New York, care număra marţi aproape 76.000 de cazuri şi 1.550 de morţi, a lansat o cursă contracronometru pentru a-şi creşte capacitatea spitalicească înaintea vârfului epidemiei - aşteptat în ”şapte până la 21 de zile”, potrivit guvernatorului Andrew Cuomo, care a anunţat marţi că fratele său, prezentator la CNN, a fost infectat.

Guvernatorul i-a îndemnat pe newyorkezi ”să-şi calibreze aşteptările pentru a nu fi dezamăgiţi zilnic la trezire”, văzând situaţia agravându-se.

ÎNGRIJORARE PALPABILĂ

”Newyorkezii se află într-o situaţie dificilă şi încercăm să facem ceea ce este mai bine pentru a deschide locuri în vederea relaxării creşterii numărului cazurilor”, a subliniat la CNN doctorul Anthony Fauci, un expert în boli infecţioase care-l consiliază pe Donald trump în această criză.

În această metropolă, care nu a fost niciodată atât de pustie şi tăcută, în care răsună seara, la fel ca în multe oraşe europene, aplauze ce salută personalul ce acordă îngrijire medicală, îngrijorarea este tot mai palpabilă.

Măştile sunt omniprezente, iar imobilele ”n-au fost niciodată atât de curăţate”, declară Joel Quesada, un agent de curăţare într-un complex imobiliar din manhattan, în care munceşte 40-55 de ore pe săptămână.

Larry Grossman, directorul unui supermarket, declară că a pierdut în ultimele zile 14 dintre cei 75 de angajaţi, ”fie bolnavi, fie le este frică să vină să muncească”, în pofida panourilor protectoare de sticlă instalate la fiecare casă.

New Yorkul este mai mult ca niciodată epicentrul american al epidemiei, însă întreaga primă putere mondială trăieşte de-acum în îngrijorare, după depăşirea bilanţului deceselor din China.

Peste trei americani din patru sunt vizaţi de ordine stricte de izolare. majoritatea marilor oraşe sunt afectate, iar focarele apărute în ultimele zile - la Chicago şi New Orleans - se agravează.

Inclusiv state rurale - ca Montana - în care sunt confirmate puţine cazuri reclamă puternic Guvernului federal măşti şi kituri de testare - rezervate pentru moment persoanelor grav bolnave şi celor mai vulnerabili.

Comandantul unui portavion nuclear american ancorat în Guam - USS Theodore Roosevelt -, care se confruntă cu o contaminare galopantă, a solicitat Pentagomului autorizaţia să-şi evacueze personalul, însă a fost refuzat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.