Conducerea serviciilor britanice de informaţii interne (MI5) i-a fost încredinţată luni lui Ken McCallum, care a condus ancheta cu privire la tentativa de asasinare a fostului dublu agent rus Seghei Skripal, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ken McCallum - care lucrează la MI5 de 25 de ani - s-a ocupat în primii săi zece ani de carieră de dosarul nord-irlandez.

El a lucraut apoi în domeniul ameninţării reprezentate de către grupări teroriste, a dezvoltat capacităţile MI5 în domeniul securităţii cibernetice şi a supervizat securitatea Jocurilor Olimpice (JO) de la Londra din 2012.

El a preluat ancheta contraspionajului cu privire la tentativa de asasinare a lui Serghei Skripal şi fiicei acestuia, Iulia, găsiţi inconştienţi în martie 2018 după ce au fost otrăviţi cu noviciok - o otravă neurotoxică creată în epoca sovietică - în oraşul Salisbury.

Autorităţile britanice au imputat acest atac Rusiei, care a dezminţit orice responsabilitate.

Zeci de diplomaţi ruşi şi occidentali au fost expulzaţi într-un război al expulzărilor după otrăvire.

Ken McCallum îi succede la conducerea MI5 lui Andrew Parker, care se pensionează în aprilie.

El devine astfel al 18-lea director general al serviciului, înfiinţat în 1909.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.