Besmax Pharma Distribution, o companie românească din domeniul importatorilor de produse şi echipamente medicale, a înaintat Ministerului Sănătăţii din România propunerea de a oferi trei echipamente complete pentru plasmafereză şi 3.000 de kituri de colectare de plasmă, ce s-ar putea folosi în tratarea a tot atâţia pacienţi infectaţi cu coronavirus. Cele trei echipamente pot fi instalate în cel mult două săptămâni în trei spitale care tratează pacienţii infectaţi cu SARS-COV2. Donaţia este în valoare totală de aproximativ 100.000 de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Propunerea vine în contextul unor noi studii şi decizii terapeutice luate în câteva teritorii din lume grav afectate de coronavirus. Astfel, un nou articol - publicat pe 24 martie 2020 de prestigioasa revista Nature - anunţă că autorităţile sanitare americane din New York şi-au dat acordul pentru utilizarea plasmei ca tratament pentru pacienţii infectaţi cu noul coronavirus.

Marti, 24 martie 2020, Autoritatea Federală mericană din domeniul farmaceutic (US Food & Drug Administration) a publicat condiţiile de administrare de către medici a acestei terapii experimentale, respectiv un protocol de administrare a transfuziilor cu plasmă umană colectată de la pacienţii vindecaţi (convalescenţi). Gasiţi aici documentul publicat ieri de US FDA:

https://www.fda.gov/vaccines-blood-biologics/investigational-new-drug-ind-or-device-exemption-ide-process-cber/investigational-covid-19-convalescent-plasma-emergency-inds

Mai mult, autorităţile sanitare chineze au anunţat pe 14 februarie 2020 că au inclus în protocoalele terapeutice pentru tratamentul pacienţilor COVID-19 administrarea de plasmă recoltată de la convalescenţi, după ce s-au constatat beneficiile aduse de acest tratament. „Conform rezultatelor clinice, la 12 până la 24 de ore după ce pacienţii au primit tratamentul cu plasmă, aceştia au arătat simptome clinice îmbunătăţite, cu principalii indici inflamatori în scădere, iar unii indicatori critici (cum ar fi saturaţia de oxigen) îmbunătăţită semnificativ", a comunicat Comisia Naţională pentru Sănătatea a Republicii Populare Chineze..

În cazul coronavirusului, terapia prin transfuzie de plasmă este una experimentală, la nivel de studiu, chiar dacă procedura numită plasmafereză se face de ani buni pentru tratarea pacienţilor cu boli autoimune şi nu doar a lor. Terapia cu plasmă se bazează pe principiul că pacienţii care au COVID-19 şi care s-au vindecat - spontan ori după administrarea de medicamente - generează în 30-35 zile (aşa numita „fereastră imunologică”) anticorpi la coronavirus de tip IgG. Procedeul numit plasmafereză separă plasma -  fracţiunea lichidă a sângelui şi limfei, locul în care se află în suspensie anticorpii - de restul sângelui. Cu plasma unui pacient vindecat de coronavirus se va face transfuzie unor pacienţi bolnavi de COVID-19. Plasma donatorului va fi testată înainte de transfuzie pentru o serie de virusuri, anticorpi ori alte substanţe biologic active ce ar putea îmbolnăvi primitorul transfuziei.

Besmax Pharma Distribution  este o companie cu capital românesc, al cărui obiect de activitate este comerţul cu produse farmaceutice, echipamente şi dispozitive medicale. Compania face de 10 ani lobby pentru ca România să-şi dezvolte capacităţile de colectare şi procesare a plasmei umane, care este materie primă pentru multe tratamente, inclusiv  cele cu imunoglobulină - atât de prohibitive acum în ţara noastră.

Regăsiţi aici declaraţia lui Florin Hozoc, CEO-ul companiei, referitoare la intenţia de donaţie către Ministerul Sănătăţii: https://www.youtube.com/watch?v=fs-l2pIrVgI.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.