Aproximativ 660 de militari au participat, în ultimele două zile, la misiuni de patrulare în comun cu forţele MAI, de întărire a prezenţei la frontieră, dar şi pentru transportul de echipamente medicale sau persoane şi instalarea de corturi pentru triaj epidemiologic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Ministerului Apărării Naţionale (MApN), în intervalul 25 martie ora 12.00 - 26 martie ora 16.00, aproximativ 660 de militari şi 230 de mijloace tehnice au acţionat, în Bucureşti şi în ţară, în 95 de misiuni de patrulare în comun cu forţele MAI, întărire a prezenţei la frontieră, transport de echipamente medicale, instalare de corturi pentru triaj epidemiologic, amenajări genistice la locaţia de instalare a spitalului ROL 2 şi transport de persoane.

"Militarii Armatei României vor îndeplini fiecare misiune în sprijinul forţelor Ministerului Administraţiei şi Internelor (misiuni de patrulare în comun, întărire a prezenţei la frontieră şi paza unor obiective) conform prevederilor Decretului nr. 195 din 16 martie 2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României şi ale ordonanţelor militare emise ulterior, cu respectarea strictă a prevederilor legilor şi regulamentelor militare aplicabile în aceste situaţii. Echiparea militarilor pentru executarea acestor misiuni este standard şi include armamentul individual. Aceste tipuri de misiuni nu sunt executate cu tehnică de luptă blindată sau armament greu. Deplasarea la locul de desfăşurare a misiunilor se execută cu autoturisme de teren, autovehicule neblindate tip URO VAMTAC sau HMMWV (HUMVEE), precum şi cu alte mijloace logistice folosite pentru desfăşurarea misiunilor", arată sursa citată.

De la începutul aplicării măsurilor pentru limitarea răspândirii COVID-19, MApN a sprijinit autorităţile centrale şi locale prin 186 de misiuni, la care au participat 1.341 de militari şi 380 de mijloace tehnice.

Acestea au inclus instalarea spitalului de campanie ROL 2 de la Institutul Naţional de Gerontologie şi Geriatrie „Ana Aslan”; instalarea unor corturi pentru organizarea fluxurilor de triaj epidemiologic în spitalele militare şi civile din ţară (41 de corturi); misiuni de transport aerian a unor echipamente de protecţie medicală (trei misiuni – din Germania, Turcia şi Coreea de Sud); misiuni de evacuare aeriană a unor cetăţeni români din străinătate (patru misiuni – din Germania şi Italia); suplimentarea echipelor medicale pentru triajul epidemiologic în puncte de trecere a frontierei şi aeroporturi.

MApN precizează că, pentru executarea misiunilor, poate aloca gradual, în funcţie de solicitări, aproximativ 10.000 de militari. La nevoie, sunt prevăzute forţe şi mijloace şi în rezerva acţională.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.