Australianul acuzat de uciderea a 51 de persoane, în martie 2019, în două mochei la Christchurch, în Noua Zeelandă, a surprins joi pledând vinovat de toate capete de acuzare reţinute împotriva sa, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premierul Jacinda Ardern şi comunitatea musulmană şi-au exprimat uşurarea, în contextul în care această pledare permite evitarea unui proces care i-ar fi putut servi drept tribună adeptului australian a supremaţiei albilor.

”Da, vinovat”, a declarat Brenton Tarrant din închisoarea din Auckland, într-o legătură video cu Înalta Curte de la Christchurch.

Bărbatul în vârstă de 29 de ani, care purta o bluză gri, a privit fix în cameră atunci când a făcut această declaraţie.

El a negat, până acum, cele 51 de acuzaţii de omor, cele 40 de acuzaţii de tentativă de omor şi o acuzaţie de act terorist.

Fără vreo explicaţie în acest sdadiu, el şi-a schimbat poziţia în urma unei audieri organizate în pripă şi ţinute secretă faţă de marele public, de teamă ca aesta să nu renunţe în ultimul moment.

Pedeapsa cu moartea nu există în Noua Zeelandă, iar el şi-ar putea petrece restul vieţiii în închisoare. Acuzaţiile de act terorist şi de omor sunt pasibile de pedeapsa cu închisoarea pe viaţă.

Procesul său, prevăzut să dureze şase săptămâni, urma să înceapă la 2 iunie, la Christchurch, cel mai mare oraş de pe Insula de Sud, unde a avut loc, la 15 martie 2019, acest atac la cele două moschei.

Jacinda Arden, care a decis să nu mai pronunţe niciodată numele atacatorului, consideră că această recunoaştere va oferi un fel de uşurare numeroaselor persoane ale căror vieţi au fost afectate de atac.

”Această pledare vinovat şi această condamnare atribuie o responsabilitate faţă de ceea ce s-a întâmplat şi scuteşte familiile care au pierdut fiinţe dragi, pe cei care au fost răniţi şi alţi martori de calvarul unui proces”, a subliniat ea.

O ETAPĂ FOARTE IMPORTANTĂ

Uşurarea era palpabilă în mica comunitate musulmană neozeelandeză la anunţarea acestei pledări vinovat, la ideea de a nu fi nevoită să retrăiască în timpul procesului detaliile acestei zile de vineri din martie 2019.

”M-am rugat pentru el şi a luat-o în direcţia cea bună”, a comentat la TVNZ Farid Ahmed, a cărui soţie, Husna, a fost ucisă. ”Sunt încântat că se simte vinovat. este un bun început”.

Judecătorul Cameron Mander a precizat că acuzatul îşi va afla sentinţa ulterior, la o dată neprecizată.

”Pledarea vinovat reprezintă o etapă foarte importantă către finalizarea acestei proceduri penale”, a relevat judecătorul, precizând că audierea în vederea pronunţării pedepsei va avea loc după terminarea pandemiei noului coronavirus, ”pentru a le permite victimelor şi familiilor lor să vină la tribual personal”.

Atacatorul a intrat marţi în contact cu avocaţii săi, după care a fost organizată această audiere, a declarat comisarul de poliţie Mike Bush.

”Poliţia înţelege că această veste va surprinde victmele şi publicul, unii ar fi dorit să fie prezenţi la audiere”, a declarat el, citat într-un comunicat.

Bush a precizat că imamii celor două moschei - Al Noor şi Linwood - fac parte dintre cele 17 persoane autorizate să asiste la audierea de joi.

Brenton Tarrant, un adept al supremaţiei albilor autoproclamat, este acuzat de faptul că a comis, în martie 2019, cel mai mare atac în masă din istoria modernă a Noii Zeelande.

Echipat cu un arsenal de arme semiautomate, el a deschis focul succesiv în cele două moschei, în timpul rugăciunii, vinerea, şi a omorât 51 de oameni, toţi musulmani, inclusiv femei şi copii. El a filmat şi trasmis în direct pe Facebook carnagiul.

Guvernul a înăsprit după aceea legislaţia cu privire la armele de foc, interzicând armele semiautomate de tip militar (MSSA) ca cele folosite de autorul masacrului.

Câteva luni mai târziu, Guvernul a mers şi mai departe, în a se asigura că persoane ”apte” pot deţine o armă de foc.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.