Formularul declaraţiei pe propria răspundere pentru cei care părăsesc locuinţa a fost modificat, fiind incluse noi motive ale deplasării, dar fiind eliminată rubrica prin care erau permise şi alte deplasări decât cele incluse în document. Şi adeverinţa din partea angajatorului pentru cei a căror prezenţă la serviciu este obligatorie a fost modificată, angajatorul trebuind să precizeze perioada/intervalul de timp necesar desfăşurării activităţii de către angajat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat actualizarea modelului declaraţiei pe proprie răspundere, accesibil pe pagina https://stirioficiale.ro/, care a fost simplificat în privinţa datelor care necesită a fi completate.  De asemenea, de pe aceeaşi pagină poate fi descărcată şi  adeverinţa din partea angajatorului , care conţine perioada/intervalul de timp necesar desfăşurării activităţii de către angajat, pentru care este justificată deplasarea (ex: perioada decretată pentru starea de urgenţă sau mai scurtă), aceasta fiind perioada pentru care este valabilă adeverinţa.
Ca noutate, la rubrica ”Adresa locuinţei”, trebuie completată adresa locuinţei în care persoana locuieşte în fapt, indiferent dacă este identică sau nu cu cea menţionată în actul de identitate.
De asemenea, se vor menţiona locurile în care persoana se deplasează, în ordinea în care aceasta intenţionează să-şi desfăşoare traseul.
Au fost adăugate la motivele deplasării donarea de sânge, la centrele de transfuzie sanguină, .scopuri umanitare sau de voluntariat, comercializarea de produse agroalimentare (în cazul producătorilor agricoli), asigurarea de bunuri necesare desfăşurării activităţii profesionale.
Pentru persoanele de peste 65 de ani rămân însă valabile acealeşi cazuri exceptate de la interdicţia părăsirii locuinţei, ca şi până acum, respectiv interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi; asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor şi animalelor de companie/domestice; asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă; .motive justificate, precum îngrijirea/ însoţirea unui minor/copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie; activitate fizică individuală (cu excluderea oricăror activităţi sportive de echipă/ colective) sau pentru nevoile animalelor de companie/domestice, în apropierea locuinţei; realizarea de activităţi agricole. Aceste activităţi sunt permise în cazul lor zilnic între 11:00 şi 13:00.
O altă noutate este că se va bifa doar motivul/motivele deplasării dintre cele prevăzute în listă, nefiind permise deplasări realizate invocând alte motive decât cele prevăzute în Ordonanţa Militară nr. 3/2020.
Documentul poate fi redactat/completat de pe PC/laptop în câmpurile predefinite, în formatul PDF, necesitând ulterior tipărirea şi semnătura olografă a titularului. 
 
De asemenea, documentul poate fi tipărit şi completat  de mână în câmpurile predefinite, necesitând totodată semnătura olografă a titularului. 
 
Declaraţia pe proprie răspundere poate fi redactată integral de mână, cu preluarea tuturor elementelor din modelul declaraţiei pe proprie răspundere pus la dispoziţie. 
 
”Orice alte iniţiative de a dezvolta platforme electronice folosite pentru completarea declaraţiilor pe proprie răspundere/adeverinţe de angajator NU beneficiază de acordul autorităţilor guvernamentale şi nu se realizează în colaborare cu acestea. În acest sens, avertizăm asupra riscului folosirii, în mod nejustificat, a unor astfel de instrumente electronice pentru prelucrarea şi folosirea fără drept a datelor personale”, precizează Grupul de Comunicare Strategică.
 
În privinţa prezentării declaraţiei pe proprie răspundere/adeverinţei eliberată de angajator personalului abilitat să verifice documentele, de pe dispozitive electronice (conform art. 4, alin 4, din Ordonanţa Militară 3/2020),  aceasta se va realiza în sensul prezentării fotografiei documentului menţionat, pe care trebuie să figureze semnătura olografă a titularului (declaraţia pe proprie răspundere) sau autentificarea angajatorului (adeverinţa angajator).
 
Persoana va prezenta declaraţia pe proprie răspundere/adeverinţa de la angajator împreună cu actul de identitate, pe care personalul abilitat cu verificarea acestora le va putea fotografia. 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.