Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a făcut, miercuri, după şedinţa Comitetului Executiv Naţional, un apel către Guvern şi către preşedintele Klaus Iohannis din partea primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene să trimită către spitale teste pentru diagnosticarea coronavirusului. El a spus că personalul medical nu trebuie lăsat să lupte cu mâinile goale, iar cazul de la Gerota trebuia să fie un semnal de alarmă pentru autorităţi, care nu l-au luat în serios, iar acum la Spitalul Judeţean Suceava situaţia este mult mai gravă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Ciolacu a spus că spitalele nu au teste pentru diagnosticarea coronavirusului şi multe persoane au ieşit din carantină şi nu au fost testate. 
 
"Am discutat despre măsurile pe care autorităţile locale le pot implementa şi despre problemele cu care se confruntă. Singurul ajutor pe care Guvernul l-a acordat în majoritatea judeţelor s-a rezumat la 50 de costume de protecţie şi în jur de 100-200 de măşti pentru medici, necesarul pentru o zi. Majoritatea spitalelor nu au teste pentru coronavirus, sunt judeţe care mi-au spus că sunt mulţi oameni care au ieşit din carantină şi nu au fost testaţi. Este foarte grav. Fac un apel către Guvern şi către preşedintele Iohannis, din partea tuturor primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene, să trimită urgente teste către spitale. Foarte multe dintre primării, foarte multe dintre consiliile judeţene au luat deja hotărâri locale prin care au deblocat banii către spitale. Dar spitalele trebuie să aibă de unde să cumpere teste, medicamente, ventilatoare şi echipamente de protecţie, iar Guvernul nu aduce aceste lucruri”, a afirmat Marcel Ciolacu.
 
El a precizat că personalul medical nu trebuie lăsat să se lupte cu mâinile goale ca până acum.
 
"Cei aflaţi în prima linie nu mai trebuie lăsaţi să lupte cu mâinile goale, ca până acum, protecţia lor este esenţială pentru viaţa noastră, a tuturor. Cazul de la Spitalul Gerota trebuia să fie un semnal de alarmă pentru autorităţi. Nu a fost luat în serios. Din păcate, astăzi la Suceava situaţia este mult mai gravă, din cauza Guvernului acest spital este acum închis. Există soluţia ca toată activitatea să fie mutată într-un spital nou la Fălticeni. Guvernul trebuie să aloce rapid 5 milioane de euro pentru achiziţia de aparatură medicală. Sper că Orban şi Costache au învăţat ceva. Solicit modificarea urgentă a cadrului legal astfel încât primăriile şi consiliile judeţene să poată realoca din bugetele proprii sume suplimentare pentru acoperirea necesităţilor urgente. Este nevoie rapid de simplificarea procedurilor de achiziţii publice strict pentru echipamentele medicale. Nu putem aştepta trei luni până se fac licitaţiile conform procedurilor actuale. Nu mai este timp de pierdut”, a mai afirmat liderul PSD. 
 
Preşedintele social-democraţilor crede că trebuie luată măsuri mai clare pentru persoanele în vârstă. 
 
"Trebuie să luăm măsuri mai clare pentru persoanele în vârstă. După bâlbele de ieri, dintre preşedinte şi Guvern, nimeni nu a înţeles ce trebuie să facă. Protecţia persoanelor de peste 65 de ani trebuie să devină o prioritate. Statul trebuie să îi ajute pe aceşti oameni. Ei sunt părinţii şi bunicii noştri. Ei sunt cei mai expuşi riscurilor. Colegii mei din judeţe au luat deja măsuri să îi ajute, dar este nevoie de mai mult. Vom lua în Parlament toate măsurile necesare pentru ca nimeni să nu mai aibă probleme în această perioadă cu plata ratelor şi a facturilor sau cu achiziţia de alimente şi utilităţi. Vom lua măsuri de sprijin pentru mediul de afaceri, sunt cinci proiecte de lege pe care vreau să le trecem în maximum zece zile, să ajungă imediat la promulgare. Sper că va exista consens pe toate aceste lucruri”, a mai transmis preşedintele PSD.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.