Un procent de 64,3% dintre antreprenorii afectaţi de deciziile autorităţilor în lupta cu Covid-19 spun că li s-au redus veniturile, dar au resimţit şi alte efecte negative, precum reducerea sau suspendarea activităţii ori diminuarea numărului de salariaţi, arată un sondaj al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) privind eficienţa măsurior luate de Guvern şi propunerile IMM-urilor, care relevă că statul trebuie să facă investiţii majore, de minimum 100 miliarde lei, în economie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ca urmare a publicării în Monitorul Oficial a măsurilor adoptate de Guvernul României pentru sprijinirea IMM-urilor afectate de reducerea sau suspentarea activităţii din cauza virusului Covid-19, CNIPMMR a realizat în perioada 22-24 martie un sondaj de opinie cu privire la eficienţa măsurilor luate de Guvern şi necesitatea introducerii de noi măsuri pentru IMM-uri.

Întrebaţi cum au fost afectati de deciziile autorităţilor în lupta cu Covid-19, 64,3% dintre antreprenori au precizat că li s-au redus veniturile.  Celelalte efecte negative pe care antreprenorii le-au resimţit au fost:  reducerea activităţii (50%), suspendarea activităţii (39,1%), diminuarea producţiei (16,4%), diminuarea numărului salariaţilor (11,7%).

Antreprenorii s-au arătat deschişi în a apela la măsurile economice adoptate de Guvern, 63,3% dintre respondenţii chestionarului răspunzând pozitiv, iar 36,7% dintre aceştia au precizat că nu vor apela la nicio măsură adoptată de Guvern.

La întrebarea ”În ce măsură vă ajută măsurile economice şi sociale adoptate de Guvern?”, 34,4% dintre ei au precizat că nu îi ajută deloc măsurile, 30,5% au prezicat că îi ajută în mică măsură, în timp ce 26,2% nu pot cuantifica impactul acestora în cadrul societatii lor.

Doar 9% dintre respondenţi au precizat că măsurile economice adoptate de Guvern îi ajută în mare măsură.

”Astfel, principalele măsuri ce vor fi aplicate în cadrul societăţilor (răspunsuri multiple), se numără: amânarea plăţii obligaţiilor fiscale scadente pe perioada menţinerii stării de urgenţă şi încă 30 de zile de la data încetării acesteia (74%); solicitarea indemnizaţiei de 75% din salariu de bază pentru salariaţii ale căror contracte de muncă au fost suspendate pe perioadă menţinerii stării de urgenţă (46,60%); solicitarea certificatului de urgenţă pentru suspendarea unor obligaţii contractuale (33,90%); solicitarea unui credit în baza programului IMM Invest Romania cu dobândă subvenţionată de către stat (25,60%)”, arată sondajul.

Antreprenorii care nu vor implementa niciuna din măsurile adoptate de Guvern, din mai multe motive (răspunsuri multiple): sunt neclare condiţiile de acordare a beneficiilor oferite de stat (46,10%); autorităţile nu vor putea face faţă solicitarilor venite din partea agenţilor economici (36,30%); nu dispun de sumele necesare pentru susţinerea indemnizaţiei de 75% prevăzută de stat pentru angajaţii al căror contract de muncă a fost suspendat temporar (31,30%); este o procedură laborioasă şi de lungă durată (31%).

Alte motive invocate de antreprenori sunt că măsurile nu sunt adaptate nevoi firmei (29,90%) sau că nu îşi desfăşoară activitatea în domeniile a caror activitate a fost limitată sau suspendată de autorităţi (20,10%).

În final, antreprenorii consideră necesară adoptarea şi a unor măsuri (răspunsuri multiple): suspendarea plăţii contribuţiilor sociale pe perioada stării de urgenţă şi până la trei luni de la data încetării acesteia (70,70%); suspendarea ratelor şi dobânzilor bancare şi/sau societăţi de leasing pe o perioadă de şase luni pentru firmele şi angajaţii afectaţi de criza Covid-19 (64,90%); suspendarea plaţii impozitului pe cifra de afaceri pe perioada stării de urgenţă şi  până la trei luni de la data încetării acesteia (54%).

Alte măsuri pe care antreprenorii le consideră necesare sunt: suspendarea plăţii TVA-ului datorat, pe perioada stării de urgenţă şi până la trei luni de la data încetării acesteia (52,10%); transformarea somajului tehnic într-o măsură activă de ocupare, munca flexibilă, care să presupună că deşi statul susţine 75% din salariu, angajatul merge la lucru în mod flexibil pt a menţine activitatea economică a companiei şi societăţii (50,30%).

”Statul trebuie să facă investiţii majore (minim 100 miliarde lei) în economie  (47,60%); Subvenţionarea utilitătilor pentru angajaţii aflaţi în somaj tehnic şi familiile lor (44,40%); Extinderea perioadei de implementare a proiectelor finanţate din fonduri europene dincolo de perioada maximă prevazută iniţial (40,50%)”, sunt celelalte motive enumerate în sondaj.

Sondajul a fost derulat în perioada 22 martie 2020 - 24 martie 2020 şi au fost intervievaţi un număr de 6.120 antreprenori, care au fost în proporţie de 62,9% microîntreprinderi, 20,2% întreprinderi mici, 11,1% întreprinderi mijlocii şi 5,8% alte forme de organizare.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.