Indicatorul de Încredere Macroeconomică al asociaţiei CFA România a scăzut în februarie faţă de luna anterioară cu 15,1 puncte până la valoarea de 48,6 puncte, în timp ce faţă de aceeaşi lună a anului anterior, indicatorul a crescut cu 14,1 puncte, iar această evoluţie s-a datorat în special componentei anticipaţii a indicatorului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Astfel, Indicatorul condiţiilor curente a scăzut faţă de luna anterioară cu 2,4 puncte, până la valoarea de 70,7 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul condiţiilor curente a crescut cu 23,2 puncte). Indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 21,5 puncte până la valoarea de 37,5 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul anticipaţiilor a crescut cu 9,6 puncte)”, arată CFA într-un comunicat.

În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, 85% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuală.

”Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de şase luni este de 4,8626, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,94”, precizează CFA.

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (martie 2021/martie 2020) a înregistrat o valoare medie de 3,67%.

Indicatorul de Incredere Macroeconomică, a fost lansat de catre Asociaţia CFA Romania în luna mai 2011 si reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

De asemenea, sondajul în baza căruia este calculat indicatorul include şi întrebări referitoare la evaluarea condiţiilor curente macroecnomice.

Prin modul de realizare, acest sondaj cuprinde atât elemente specifice unui indicator de sentiment (încredere) care arată percepţia grupului de analişti membri ai Asociaţiei CFA România privind evoluţia pieţelor financiare, a mediului de afaceri, a randamentelor şi riscurilor, cât şi un indicator fundamental de prognoză privind evoluţiile cursului de schimb, a ratelor dobânzilor şi inflaţiei.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni iar participanţii sunt membri ai Asociaţiei CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenului CFA.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească) este calculat pe baza a şase întrebări cu privire la: condiţiile curente - referitoare la mediul de afaceri şi piaţa muncii; anticipaţiile, pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia averii personale la nivel de economie.

Asociaţia CFA Romania este organizaţia profesioniştilor în investiţii din România, în mare parte deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrată de CFA Institute (USA). Asociaţia CFA România este una dintre cele peste 159 de societăţi membre ale CFA Institute.

În prezent, Asociaţia CFA România are peste 248 de membri, majoritatea deţinători ai titlului de Chartered Financial Analyst (CFA). Membrii Asociaţiei CFA România lucrează pentru instituţii de reglementare, instituţii supranaţionale, instituţii bancare, firme de asigurări, firme de intermediere de valori mobiliare, firme de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanţă, sectorul public, instituţii de învăţământ, companii care activează în diverse sectoare economice etc.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.