Cel mai mare cotidian sportiv francez L'Equipe i-a dedicat, miercuri, o primă pagină-omagiu lui Albert Uderzo, creatorul personajului Asterix.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Uderzo a decedat marţi, la vârsta de 92 de ani, în aceeaşi zi în care Jocurile Olimpice de la Tokyo, prevăzute a avea loc în vară, au fost amânate un an.

"Asterix, la Jocurile Olimpice... din 2021", a titrat L'Equipe, cu referire la cartea "Asterix şi Obelix, la Jocurile Olimpice", scrisă de Rene Goscinny şi ilustrată de Uderzo.

"În timp ce Albert Uderzo, unul dintre cei doi părinţi ai lui Asterix, ne-a părăsit ieri, la vârsta de 92 de ani, Japonia şi CIO au anunţat amânarea Jocurilor Olimpice pentru anul viitor", a precizat L'Equipe.

Uderzo a murit în casa din Neuilly, în apropiere de Paris şi, potrivit familiei, citată de AFP, decesul nu a avut vreo legătură cu Covid-19.

Împreună cu scriitorul Rene Goscinny, Uderzo a creat în 1959 personajul de benzi desenate Asterix, intransigent lider al galilor în lupta cu romanii. Împreună cu acelaşi autor, el a ilustrat şi seria „Oumpah-pah”.

După moartea lui Goscinny, în 1977, Uderzo a continuat seria „Asterix”, iar decizia lui a creat o polemică la acea vreme în rândul fanilor, însă succesul comercial nu a dispărut.

În şase decenii au fost publicate 37 de volume de aventuri care îl au în centru pe celebrul personaj. Cel mai recent, în 2017, a apărut „Asterix în Italia”. Ultimele cărţi nu poartă semnătura celor doi creatori, ci ale scriitorului Jean Yves-Ferry şi desenatorului Didier Conrad.

Uderzo s-a retras din activitatea de grafician în 2011.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.