Senatul american a eşuat în două rânduri să adopte un plan masiv de relansare a economiei - îngenunchiată de pandemia noul coronavirus -, prim oară din cauza procedurii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest proiect de lege vizează să mobilizeze aproape 2.000 de miliarde de dolari.

Adoptarea planului în Senat a eşuat luni, iar negocieri continuă în culise între majoritatea republicană şi minoritatea democrată, care sunt de acord, cu toate acestea, asupra urgenţei situaţiei.

O moţiune care ar fi permis un vot rapid asupra textului a obţinut doar 49 din cele 60 de voturi necesare.

Liderul majorităţii republicane Mitch McConnell a denunţat în mod violent o ”obstrucţionare absolută stupidă” a opoziţiei.

Liderul minorităţii democrate Chuck Schumer a anunţat anterior că orice vot este inutil atât timp cât negocierile continuă ”în birourile noastre, unde se fac adevăratele progrese”.

”Suntem foarte aproape de un acord, foarte aproape”, a dat el asigurări. ”Scopul nostru este să ajungem la un acord azi şi sper şi cred că vom tinge acest scop”, a adăugat el.

Textul este necesar să treacă de acest prim obstacol procedural înainte să fie supus unui vot final în Senat, iar apoi unui vot în Camera Reprezentanţilor, majoritar democrată. El urmează apoi să fie promulgat de către Donald Trump.

Secretarul american al Trezoreriei Steve Mnuchin  negociază în mod direct, în Congres, cu liderii democraţi şi republicani, pentru a ajunge la un acord asupra acestui plan de ajutor economic gigantic.

Aceste ajutoare sunt cruciale economiei americane - care probabil se află deja în recesiune.

Însă democraţii refuză să voteze în favoarea textului.

Ei vor o supervizare sporită a împrumuturilor acordate marilor întreprinderi, care seamnă, denunţă ei, tot mai mult cu nişte cadouri conducătorilor acestor întreprinderi.

Steve Mnuchin  a catalogat la Fox News această idee drept ”ridicolă” şi a subliniat că planul este menit să ajute ”toţi muncitorii americani”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.