Neozeelandezii urmează să se izoleze - pe o perioadă de patru săptămâni -, începând de miercuri, în vederea controlării răspândirii covid-19, a anunţat luni premierul Jacinda Ardern, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premierul laburist a apreciat că arhipelagul cu cinci milioane de locuitori este relativ cruţat de noul coronavirus, în contextul în care înregistrează 102 cazuri şi niciun deces.

Însă, ultimele date arată că boala a început să se transmită în ţară, iar cazurile nu mai sunt doar ”importate”, a precizat ea.

Astfel, sunt necesare măsuri radicale, anunţă Ardern, care a avertizat că numărul bolnavilor s-ar putea dubla la un interval de cinci zile.

”Dacă nu-l controlăm, sistemul nostru de sănătate va fi inundat, iar zeci de mii de neozeelandezi vor muri”, a declarat premierul.

”Scenariul cel mai rău este pur şi simplu intolerabil”, a subliniat ea. ”Acesta ar fi cel mai grav bilanţ din istoria neozeelandeză şi nu-mi voi asuma riscul”.

Noua Zeelandă urmează să treacă miercuri la nivelul 4 al alertei sanitare, cel mai mare.

Acest lucru înseamă că şcolile şi magazinele neesenţiale urmează să fie închise, iar neozeelandezii să rămână acasă timp de patru săptămâni.

Această măsură va da Guvermului puteri ample, care va putea ordona raţionalizări sau să rechiziţioneze clădiri.

Armata urmează să fie chemată în ajutor, pentru a verifica respectarea izolării.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.