OUG privind măsurile economice de susţinere a mediului de afaceri nu este aplicabilă unor categorii largi de firme afectate de pandemia de coronavirus, consideră PSD. care anunţă că în Parlament va depune amendamente, printre care decontarea de către stat, a 75% din salariul brut, în cazul tuturor angajaţilor societăţilor comerciale/PFA care şi-au încetat activitatea din cauza pandemiei şi eliminarea condiţiei de obţinere a certificatului de situaţie de urgenţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Măsurile economice dispuse de Guvernul Orban prin OUG 30/2020 nu sunt aplicabile unor categorii largi de firme afectate. Firmele cu mai puţin de 3 angajaţi, PFA-urile sau marii contributori care au anunţat că îşi trimit angajaţii în şomaj tehnic, înainte de apariţia OUG. Pentru a salva mii de locuri de muncă este imperios necesar ca atât angajatorii, cât şi angajaţii să primească un ajutor real din partea statului român!”, consideră social-democraţii.

PSD anunţă că va depune o serie de amandamente, care vor viza decontarea de către stat a 75% din salariul brut, în cazul tuturoro angajaţilor societăţilor comerciale/PFA care şi-au încetat activitatea din cauza pandemiei de coronavirus, precum şi decontarea a 75% din salariul brut în cazul angajaţilor ale căror contracte de muncă au fost suspendate ca urmare a restrângerii activităţii angajatorilor din cauza pandemiei de coronavirus.

PSD, vrea să fie eliminată condiţia de obţinere a certificatului de situaţie de urgenţă necesar pentru a beneficia de unele dintre facilităţile anunţate de Guvern.

”Orice altă condiţie sau restricţie va conduce la birocraţie excesivă şi, în final, la neacordarea de ajutoare angajaţilor şi angajatorilor, pe timpul pandemiei”, averrizează PSD.

Măsurile economice pentru sprijinirea mediului de afaceri, precum şi cele de protecţie socială decise de Guvern în contextul pandemiei de coronavirus au intrat în vigoare, Ordonanţele de Urgenţă care le reglementează fiind publicate sâmbătă în Monitorul Oficial. 

Pe durata stării de urgenţă, întreprinderile mici şi mijlocii care deţin certificatul de situaţie de urgenţă emis de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, beneficiază de amânarea la plată pentru serviciile de utilităţi - electricitate, gaze naturale, apă, servicii telefonice şi de internet, precum şi de amânarea la plată a chiriei pentru imobilul cu destinaţie de sediu social şi de sedii secundare.

Prin Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2. Guvernul a stabilit că în timpul stării de urgenţă, pentru perioada suspendării contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului, în cazul întreruperii temporare a activităţii, indemnizaţia de care beneficiază salariaţii să fie suportată din bugetul asigurărilor pentru şomaj. Nivelul indemnizaţiei va fi de minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat plătit din fondul de salarii, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea nr. 6/2020 privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2020. De aceste prevederi urmează să beneficieze salariaţii angajatorilor care îndeplinesc anumite condiţii.

De aceste prevederi urmează să beneficieze salariaţii angajatorilor care îndeplinesc una din următoarele condiţii:

-  întrerup activitatea total sau parţial în baza deciziilor emise de autorităţile publice competente potrivit legii, pe perioada stării de urgenţă decretate şi deţin Certificatul de situaţii de urgenţă emis de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, prevăzut la art. 12 din Decretul Preşedintelui României nr. 195/2020. Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri eliberează certificatul de situaţii de urgenţă conform metodologiei aprobată prin ordin.

- reduc activitatea ca urmare a efectelor epidemiei COVID-19 şi nu au capacitatea financiară de a achita plata tuturor salariilor angajaţilor lor. Angajatorii pot beneficia de plata indemnizaţiei prevăzută pentru cel mult 75% dintre angajaţii care au contracte individuale de muncă active la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe.

 
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.