Cercetătorul francez Roland Marchal a sosit sâmbătă după-amiaza la Paris, după nouă luni şi jumătate de detenţie în Iran, în schimbul eliberării de către Franţa, potrivit Teheranului, a unui inginer iranian care urma să fie extrădat către Statele Unite, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Roland s-a întors”, a anunţat sâmbătă, într-un scurt comunicat, comitetul său de susţinere.

”El este la Spitalul Militar Saint-Mandé", în apropiere de Paris, a confirmat pentru AFP un apropiat, fără să facă alte precizări.

Parisul a anunţat sâmbătă eliberarea cercetătorului.

Totodată, preşedintele francez Emmanuel Macron a ”îndemnat autorităţile iraniene”, din nou, să o ”elibereze imediat” pe Fariba Adelkhah, o cercetătoare francezo-iraniană încarcerată în continuare în Iran.

Roland Marchal a fost arestat în iunie 2019, în acelaşi timp cu partenera sa, Fariba Adelkhah, cercetătoare ca şi el la centrul de Cercetări Internaţionale (CER) de la Sciences Po Paris. Franţa cere neîncetat eliberarea lor de atunci.

Vineri, de Anul Nou persan, Iranul a anunţat un schimb de deţinuţi între Paris şi Teheran.

Preşedinţia franceză nu menţionează, în ceea ce o priveşte, un schimb de deţinuţi.

Republica islamică a anunţat că Franţa l-a eliberat pe inginerul iranian Jalal Rohollahnejad, a cărui extrădare către Statele Unite tocmai a fost acceptată de către justiţia franceză, fără să precizeze numele francezului eliberat în schimb.

Potrivit unor imagini difuzate de televiziunea de stat iraniană, Rohollahnejad a sosit la Teheran în noaptea de vineri spre sâmbătă şi a fost primit de câteva persoane din familia sa.

”Allah, mulţumesc, aceste zile s-au terminat, în sfârşit”, a declarat Rohollahnejad într-un scurt interviu difuzat de televiziunea de stat.

Vizibil emoţionat, fericit şi sănătos, Rohollahnejad a declarat că a fost maltratat în timpul detenţiei sale şi i-a atact pe francezi care, spune el, ”joacă rolul de câini ai americanilor, dau din coadă pentru ei”.

Statele Unite reclamă extrădarea lui Jalal Rohollahnejad, pe care-l acuză de faptul că a încercat să introducă în Iran material tehnologic prin încălcarea sancţiunilor americane impuse Teheranului.

”ADUCEREA ÎNAPOI A LUI FARIBA”

Antropologul francezo-iranian Fariba Adelkhah, o specialistă în şiism, în vârstă de 60 de ani, şi partenerul său, africanistul Roland Marchal, în vârstă de 64 de ani, care o însoţea într-o vizită privată,au fost arestaţi de către Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a regimului, la 5 iunie 2019, pe aeroportul din Teheran.

Amândoi au fost acuzaţi de ”complicitate în vederea atentării la siguranţa naţională”, o infracţiune pasibilă de doi până la cinci ani de închisoare. Cercetătoarea este acuzată totodată de ”propagandă împotriva sistemului”.

Acuzaţia de spionaj care o vizează,pasibilă de pedeapsa cu moartea, a fost ridicată în ianuarie. Numai Adelkhah a apărut, la 3 martie, în deschiderea procesului împotriva lor, amânat imediat la o dată neprecizată.

La Paris, comitetul lor de susţinere a clamat întotdeauna nevinovăţia acestora şi a reclamat eliberarea lor imediată, afirmând că se teme pentru viaţa lor din cauza stării sănătăţii acestora.

”Trebuie să continuăm lupta pentru a o aduce înapoi pe Fariba”, clamează comitetul de susţinere.

”Primim cu uşurare sosirea lui Roland Marchal la Paris, după aproape nouă luni de detenţie arbitrară în condiţii foarte dure. Însă s-a făcut doar jumătate de drum”, a declarat pentru AFP Jean-François Bayart, un profesor la Institut de Hautes Etudes Internationales et du Développement (IHEID) de la Geneva, membru al acestui comitet.

Îngrijorările lor au sporit din cauza răspândirii accelerate a covid-19 în Iran, una dintre cele mai afectate ţări din lume, cu un bilanţ de 1.433 de morţi vineri. Epidemia este deosebit de temută în mediul carceral.

Fariba Adelkhah a fost slăbită, în plus, de o grevă a foamei de 49 de zile. Roland Marchal, plasat în izolare cvasi-completă, era la rândul său foarte afectat ”mental şi fizic”, potrivit avocatului său. Nicio informaţie nu a fost divulgată cu privire la circumstanţele eliberării sale.

MAI MULTE SCHIMBURI

În ultimele luni, Iranul a procedat la mai multe schimburi de deţinuţi cu ţări care deţin cetăţeni iranieni condamnaţi, aflaţi în aşteptarea procesului, sau ameninţaţi de o extrădare către Statele Unite.

Teheranul a eliberat mai mulţi deţinuţi emblematici, cuocazia Anului Nou persan, pe fondul pandemiei coronavirusului, în contextul în care Iranul, puternic afectat deja de sancţiunile americane, este şi mai slăbit de noul coronavirus.

Un american deţinut din 2018 a fost eliberat joi, în mod oficial din ”motive medicale”, iar iraniano-britanica Nazanin Zaghari-Ratcliffe, o angajată a Fundaţiei Thomson Reuters, a obţinut marţi o permisie de ieşire temporară dintr-o închisoare de la Teheran.

Franţa întreţine relaţii complexe cu Iranul, din cauza crizei nucleare iraniene. Teheranul a început să se retragă din Acordul de la Viena în dosarul nuclear iranian, încheiat în 2015 cu scopul de a-l împiedica să se doteze cu arma atomică, după ce Statele Unite s-au retras din acord şi au reimpus şi au multiplicat sancţiuni dure.

Parisul, Londra şi Berlinul continuă să întindă mâna Teheranului, trimiţând material de protecţie împotriva covid-19, în timp ce Donald Trump a ales o strategie a presiunii ”maxime” asupra Iranului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.