Deputaţii de Iaşi Marius Bodea şi Cosette Chichirău critică atitudinea edilului Mihai Chirica de a-şi face săptămânal teste pentru depistarea coronavirusului, cei doi parlamentari precizând că nu există nicio prevedere legală prin care autorităţile locale pot face preventiv acest test.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Deputatul independent de Iaşi Marius Bodea susţine că edilul Mihai Chirica abuzează de poziţia de preşedinte al Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă, după ce primarul a anunţat că îşi face teste săptămânal pentru a vedea dacă este infectat sau nu cu coronavirus.

Marius Bodea afirmă, într-un comunicat de presă, că procedurile de testare pentru depistarea noului coronavirus în Romania sunt extrem de clare, iar testele, încă foarte puţine, se folosesc doar pentru cei simptomatici, însă “baronul local Mihai Chirica îşi face, de control, săptămânal câte un test“.

"Acest lucru este ilegal. El o face abuzând de poziţia sa de preşedinte al Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă. Mihai Chirica recidivează după doar câteva zile, când a decis în mod halucinant să limiteze programul de transport public fără să crească şi capacitatea de transport, iar oamenii au fost nevoiţi să se înghesuie peste măsură în autobuze, microbuze şi tramvaie, fiind expuşi exponenţial infectării cu noul coronavirus“, spune Marius Bodea.

El cere preşedintelui Comitetului National pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, precum şi preşedintelui Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă să îl suspende pe Mihai Chirica din funcţia de preşedinte al CLSU şi să numească la comandă o persoană responsabilă.

"Epidemia cu care se confruntă România acum nu poate fi gestionată de asemenea personaje care pun pe primul loc propriul confort şi siguranţa, ci are nevoie de oameni organizaţi care empatizează în primul rând cu populaţia aflată în nevoie şi cu cadrele medicale care luptă în prima linie împotriva acestui virus“, a mai spus deputaul Marius Bodea.

Liderul USR Iaşi, deputatul Cosette Chichirău, afirmă pe Facebook că nu există nicio procedură prin care autorităţile publice locale pot să-şi facă preventiv acest test, ea precizând că, dacă fiecare primar şi fiecare ministru şi-ar face testul fără să fie nevoie, atunci nu ar fi nici timp şi nici teste pentru cei care au într-adevăr nevoie.

"Sunt peste 20 de persoane confirmate cu noul coronavirus în Iaşi. În afară de ei, ar trebui testate toate persoanele cu care aceştia au intrat în contact, plus mulţi dintre cei care s-au întors zilele acestea din afara ţării şi care prezintă simptome. Capacitatea de procesare la nivelul întregii Moldove este de doar 50 de teste zilnic. Nu cred că avem resurse de risipit. Înţeleg responsabilitatea unui primar în astfel de situaţii, înţeleg că este important să rămână sănătos, dar există şi alte soluţii decât risipirea resurselor. Dacă preşedintele României poate comunica prin videoconferinţă, dacă şedinţele de Guvern şi şedinţele Parlamentului se pot face prin mijloace electronice, atunci sunt convinsă că şi primarul poate să coordoneze activitatea celor din subordine prin telefon sau prin mijloace video“, susţine deputatul Cosette Chichirău.

Ea adaugă că "problema este una de priorităţi“ şi că testele trebuie folosite în primul rând pentru cei care prezintă simptome, apoi pentru cei care au fost în contact cu persoane confirmate ca fiind bolnave, apoi pentru medicii din prima linie şi abia apoi pentru alte categorii.

"Deocamdată, România nu are teste de risipit. Nici măcar pe primarul Iaşiului“, adaugă deputaul USR.

Mihai Chirica a spus, într-o emisiune la postul de televiziune Iaşi TV Life, că fiecare om trebuie să se gândească la sănătatea sa şi că el îşi face testul pentru coronavirus în fiecare săptămână.

"Trebuie să te gândeşti la sănătatea ta. Până la urmă, nu ştii cum este omul din faţă. Pare că este sănătos, aşa cum par şi eu. Eu o singură chestie spun. Că în calitate de primar şi coordonator al Situaţiilor de Urgenţă pe Municipiul Iaşi, mi-am făcut testul şi ieri şi îl fac săptămânal, ca să nu-mi infestez colegii”, a spus edilul ieşean Mihai Chirica.

Primarul Iaşiului nu a precizat unde îşi face testul, în timp ce şefii Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi nu au dorit să comenteze afirmaţia lui Chirica.

Prefectul de Iaşi, Marian Grigoraş, a spus că el este şeful Comisiei pentru Situaţii de Urgenţă din judeţ, însă a adăugat că nu există nicio prevedere care să-i permită să fie testat la cerere.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.