România va beneficia de peste 500 de milioane de euro din fonduri europene pentru asigurarea accesului la apă curată şi asistenţă medicală, proiecvte de care ar umra să beneficieze peste 700.000 de locuitori, a decis marţi Comisia Europeană. Pentru locuitorii din sud-vestul România va fi asigurat accesul la o apă potabilă mai bună, în timp ce în judeţul Suceava va fi prevenită contaminarea apelor subterane, iar pentru locuitorii din zona de nord-vest va fi îmbunătăţită calitatea serviciilor medicale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Astăzi, 17 martie, Comisia Europeană a aprobat un pachet de investiţii în valoare de peste 1,4 miliarde EUR din fonduri UE în 14 proiecte mari de infrastructură din 7 state membre, şi anume Croaţia, Cehia, Ungaria, Polonia, Portugalia, România şi Spania. Proiectele acoperă mai multe domenii-cheie, cum ar fi mediul, sănătatea, transportul şi energia, pentru o Europă mai inteligentă şi cu emisii scăzute de carbon. Acestea reprezintă o investiţie masivă pentru a stimula economia, pentru a proteja mediul şi pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii cetăţenilor şi bunăstarea socială”, anunţă CE într-un comunicat.

În cazul României, finanţarea vizează asigurarea accesului la apă curată şi la asistenţă medicală mai bună.

”486,6 milioane EUR din Fondul de coeziune vor asigura accesul la o mai bună apă potabilă şi la tratarea adecvată a apelor reziduale, de care vor beneficia peste 400 000 de persoane din sud-vestul României. precum şi prevenirea contaminării apelor subterane în judeţul Suceava, de care vor beneficia 220 000 de locuitori”, precizează comunicatul.

UE va investi 47 de milioane EUR din Fondul european de dezvoltare regională pentru a îmbunătăţi calitatea şi eficienţa serviciilor medicale în regiunea de nord-est. Datorită acestei investiţii, care va fi în beneficiul a 90 000 de locuitori, pacienţii vor primi un tratament de înaltă calitate, iar numărul deceselor şi al dizabilităţilor pe termen lung va fi redus.

„În vremuri care pun greu la încercare continentul nostru, este esenţial ca politica de coeziune să îşi menţină rolul de a sprijini economia în beneficiul cetăţenilor. Adoptarea de astăzi a proiectelor majore demonstrează că finanţarea UE şi, în special, politica de coeziune oferă rezultate concrete, ajutând regiunile şi oraşele să devină un spaţiu mai sigur, mai curat şi mai confortabil pentru locuitori şi întreprinderi. Multe dintre proiectele aprobate contribuie, de asemenea, la îndeplinirea obiectivelor Pactului verde european. În momentul în care Comisia Europeană, statele membre şi regiunile îşi unesc forţele, putem obţine rezultate importante”, a declarat comisarul pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira.

Proiectele finanţate în celelalte state sunt: 

Îmbunătăţirea reţelei feroviare din Croaţia

Peste 119 milioane EUR din Fondul de coeziune vor finanţa achiziţionarea a 21 de noi trenuri electrice pentru a îmbunătăţi calitatea serviciilor pentru a reduce întârzierile şi pentru a încuraja mai multe persoane să utilizeze un tip de transport durabil. Acest proiect va contribui la modernizarea materialului rulant al ţării şi la îmbunătăţirea conectivităţii şi mobilităţii, cu consecinţe economice pozitive. Se vor reduce timpul de deplasare, zgomotul, vibraţiile şi costurile de exploatare, iar siguranţa va creşte.

O aprovizionare cu energie mai fiabilă şi mai eficientă în Cehia

Datorită unei investiţii de aproape 37 de milioane EUR din Fondul european de dezvoltare regională, se va construi o nouă linie electrică cu dublu circuit, eficientă şi fiabilă între Přeštice şi Vítkov în regiunile Plzeň şi Karlovy Vary din Cehia. Pe lângă faptul că este o infrastructură esenţială care conectează sistemele energetice din diferite ţări ale UE, acest proiect va spori securitatea energetică şi generarea de energie din surse regenerabile. Întreruperile regionale şi căderile de reţea se vor rări.

Creşterea siguranţei în caz de inundaţii şi îmbunătăţirea gestionării durabile a apei în Ungaria

Peste 49 de milioane EUR din Fondul de coeziune vor creşte siguranţa împotriva inundaţiilor pentru populaţia şi economia din valea râului Tisa, în special ca răspuns la inundaţiile extreme din ultimele decenii.

În plus, aproape 96 de milioane EUR din Fondul de coeziune vor proteja, de asemenea, peste 132 000 de locuitori împotriva riscului de inundaţii în partea superioară a râului Tisa. Acest proiect include, de asemenea, îmbunătăţirea gestionării durabile a apei, sprijinind astfel economia bazată pe apă.

Energie curată şi servicii de transport mai bune în Polonia

Datorită unei investiţii a UE de peste 54 de milioane EUR din Fondul de coeziune, vor fi construite o linie de transport al energiei electrice şi substaţii electrice în nordul şi în nord-vestul Poloniei. Acoperind o zonă de aproape 380 km, proiectul va sprijini generarea şi distribuţia de energie curată şi sigură, reducând emisiile de gaze cu efect de seră şi poluarea aerului.

În plus, aproape 85 de milioane EUR din Fondul european de dezvoltare regională vor îmbunătăţi transportul public în Olsztyn prin extinderea rutelor existente de transport cu tramvaiul şi autobuzul şi prin instalarea unui sistem inteligent de transport. În acest fel, mai multe persoane vor fi încurajate să utilizeze transportul public, iar congestionarea traficului va fi redusă cu consecinţe pozitive pentru mediul urban.

Apoi, Fondul de coeziune va investi peste 38 milioane EUR pentru modernizarea reţelei de tramvaie în Bydgoszcz, în regiunea Kujawsko-Pomorskie. Datorită acestui proiect, aproximativ 350 000 de locuitori vor profita de creşterea confortului şi a accesibilităţii pentru persoanele cu mobilitate redusă, precum şi de reducerea traficului şi a emisiilor de gaze cu efect de seră.

În plus, cu o investiţie de peste 76 de milioane EUR din Fondul european de dezvoltare regională, Polonia va moderniza patru linii de cale ferată, cu o lungime totală de aproape 52 km în regiunea Śląskie. Astfel se vor reduce timpii de deplasare şi poluarea aerului, asigurând totodată o mai bună interoperabilitate şi siguranţă a sistemului feroviar.

Modernizarea transportului public în Portugalia

Fondul de coeziune va investi 107 milioane EUR pentru modernizarea sistemului de linii de metrou din Porto. Acest lucru va face ca transportul public al oraşului să devină mai atrăgător, va reduce traficul şi poluarea şi va garanta călătorii mai sigure, mai rapide şi mai confortabile.

Îmbunătăţirea conexiunii feroviare în coridorul atlantic

Fondul european de dezvoltare regională va investi 265 de milioane EUR pentru a îmbunătăţi peste 178 km din legătura feroviară pe linia de mare viteză de 715 km Madrid-Lisabona, în special în zona Extremadura. Acest lucru va fi benefic pentru transportul de persoane pe distanţe mari şi pentru transportul de călători, cu beneficii economice şi de mediu pozitive. Acest proiect face parte din coridorul atlantic al reţelei TEN-T care leagă Europa de sud-vest de restul UE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.