Europenii pregăteau luni măsuri concertate împotriva pandemiei de covid-19, al cărei bilanţ a depăşit 6.500 de morţi în lume, iar în Europa o ”explozie” a numărului îmbolnăvirilor îndemnă statele să-şi izoleze populaţiile şi să îşi închidă frontierele, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Parisul a anunţat că măsuri urmau să fie ”finalizate şi anunţate în următoarele ore” cu privire la frontierele externe ale Uniunii Europene (UE), în urma unor discuţii între preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Angela Merkel şi preşedinţii Consiliului European Charles Michel şi Comsiiei Europene (CE) Ursula von der Leyen.

Macron, care urmează să se exprime luni seara, a îndemnat la ”intensificarea coordonării europene şi implementarea rapidă a unor măsuri eficiente şi concertate, mai ales privind frontierele UE”, condamnând totodată ”măsurile unilaterale non-concertate adoptate la frontiere de un anumit număr de state membre UE”.

Premierul italian Giuseppe Conte, a cărui ţară este cel mai grav afectată în Europa, a îndemnat la ”o coordonare europeană” în domeniile sănătăţii şi economiei.

Un summit extraordinar G7 - din care fac parte cele mai industrializate şapte ţări, prezidat în prezent de Statele Unite şi din care fac parte Italia şi Franţa - este prevăzut luni prin videoconferinţă în vederea coordonării luptei împotriva coronavirusului în domeniile sanitar, economic, financiar şi cercetării cu privire la un vaccin şi tratamente.

Marţi urmează să ainbă loc o reuniune extraodinară a celor 27 de lideri din UE.

În cadrul UE, numeroase ţări încearcă să se protejeze izolându-se tot mai mult, punând în dificultate principiul european al liberei circulaţii.

Luni, Germania a implementat controale la frontierele sale cu cinci ţări - Franţa, Austria, Eleveţia, Danemarca şi Luxemburg.

Restricţii se adaugă unei adevărate cascade de măsuri adoptate în diverse ţări. Şcoli şi universităţi, restaurante, baruri, discoteci şi cinematografe au fost închise aproape peste tot, inclusiv puburile în Irlanda sau bordelurile în Olanda. Lumea sportului este oprită sau cu uşile închise, muzeele rămân închise,iar anularea evenimentelor culturale se multiplică.

LUNE NEAGRĂ PE PIEŢE

Pieţele bursiere reflectau luni această dispoziţie, printr-o lune neagră, în pofida ofensivei băncilor centrale.

Rezerva federală americană (Fed) a scăzut în mod brutal, duminică, nivelul dobânzilor la zero şi a participat cu lovituri de sute de miliarde de dolari la o acţiune mondială concertată, împreună cu alte bănci centrale - din Japonia, Regatul Unit, Canada, Eleveţia -, în vederea aprovizionării lumii cu lichidităţi.

Aceste anunţuri nu au fost suficiente pentru a asigura pieţele, înmărmurite de frica unei recesiuni mondiale în faţa pandemiei care pare să încetinească în ”leagănul” său asiatic, dar care se propagă pe celelalte continente.

UE anticipează o recesiune în 2020 cuprinsă între ”2 şi 2,5%”, a anunţat luni comisarul european însărcinat cu Piaţa Internă Thierry Breton. China a anunţat primul recul alproducţiei industriale din ultimii aproape 30 de ani şi o prăbuşire a vânzărilor cu amănuntul.

Mai multe companii mari şi-au redus puternic activitatea.

Compania austriacă Austrian Airlines urmează, astfel, să-şi suspende toate zborurile regulate începând de joi.

 Air France-KLM şi British Airways preconizează, la rândul lor, reduceri ale activităţii în aprilie-mai mai mari de 70%, iar Easyjet avertizează că şi-ar putea bloca la sol ”cea mai mare parte a avioanelor”.

Numărul unu mondial în turism - grupul german TUI, şi-a suspendat majoritatea activităţilor, voiajelor şi croazierelor.

Constructorul italiano-american de automobile Fiat Chrysler îşi închide până la 27 martie ”majoritatea” fabricilor europene, instalate în Italia, Serbia şi Polonia, reprezentând 30-35% din capacitatea sa de producţie, potrivit agenţiei italiene Radiocor.

În întreaga lume, numărul cazurilor de covid-19 înregistrate oficial era luni, la ora 9.00 GMT (11.00, ora României), de 168.250, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP.

Boala a ucis 6.501 oameni în total - dintre care 2.335 în Europa - unde contaminările ”explodează”, mai ales în Italia, Spania şi Franţa.

În prezent există mai multe decese înregistrate în lume - 3.288 - decât în China continentală - 3.213 -, care a fost în decembrie punctul de plecare al epidemiei şi cea mai afectată ţară.

Începând de duminică seara, Bahrainul, Ungaria, Guatemala şi Luxemburgul au anunţat primele decese, iar Trinidad şi Tobago primele cazuri.

Italia - 1.809 morţi şi 24.747 de cazuri - nu a ”atins încă vârful” contagiunilor, a avertizat premierul Conte.

A doua cea mai afectată din Europa, Spania - 288 demorţi şi 7.753 de cazuri - şi-a izolat populaţia şi a decretat starea de alertă pe o perioadă de 15 zile.

SITUAŢIE ”FOARTE ÎNGRIJORĂTOARE” ÎN FRANŢA

În Franţa - 127 de morţi, 5.423 de cazuri şi peste 400 de persoane spitalizate în stare gravă -, situaţia ”este foarte îngrijorătoare” şi ”se deteriorează foarte repede”, a avertizat luni directorul general al Sănătăţii Jérôme Salomon - ”numărul de cazuri se dublează zilnic”.

La fel ca Germania, Rusia, Cehia, Argentina, Columbia şi Guatemala şi-au anunţat duminică o închidere totală sau parţială a frontierelor.

Iranul, a treia cea mai afectată ţară din lume, a anuţat luni cel mai mare bilanţ zilnic - cu 129 de decese în plus -, ceea ce creşte numărul total la 853.

”Implorăm pe toată lumea să ia virusul în serios şi să nu călătorească în niciun caz” în ţară, a subliniat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii Kianouche Jahanpour.

Un oficial de rang înalt din cadrul Adunării Experţilor, însărcinată cu numirea şi supravegherea liderului suprem, a decedat.

China pare să fi oprit răspândirea virusului, cu doar 16 noi cazuri luni, dintre care 12 ”importate” din străinătate.

În Coreea de Sud a apărut un nou focar de contaminare în legătură cu o biserică, iar o treime dintre cei 135 de credincişi ai Bisericii Grace River Church din Seongnam, situată în aprpiere de Seul, a fost testată pozitiv.

Marocul - 29 de cazuri, un deces - îşi închide de luni toate hamamurile, cafenelele, restaurantele, teatrele, cinematografele şi săile de sport, după ce şi-a suspendat duminică toate zborurile internaţionale. Avioane speciale au fost autorizate să reptrieze turişti europeni blocaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.